Dartele engeltjes en bibberende crackjunks

cd hiphop

Dr. Who Dat?: Beat Journey

Lex Records

De ene keer klinkt het alsof er diep in de nacht een hevig bibberende crackjunkie in de opnamestudio van Dr. Who Dat? heeft ingebroken en zonder nadenken op alle instrumenten tegelijk is gaan spelen en slaan. Het andere moment ligt diezelfde crackjunkie in een diepe roes op de grond van de studio terwijl er roze rook uit de speakers komt en om zijn hoofd engeltjes dartelen die vrolijk en lieflijk op hun fluitjes blazen.

De creatieve knutselcultuur die hiphop naast al het gebral en gebling ook nog steeds is, staat op dit album centraal. Voor moderne hiphopluisteraars zijn de beats natuurlijk veel te zacht en is het ontbreken van stoere raps misschien wel een reden om de plaat helemaal te negeren. Dat zou jammer zijn, omdat Dr. Who Dat? kan toveren met scratches, samples en zijn mixkunsten en daarmee een heel eigen ontspannen geluid creëert waarin lome keyboardgeluiden, haperende bassen, optimistische melodielijnen en flarden van vocalen en digitale geluiden een prettig feestje bouwen.

Het is soms wel heel erg ontspannen en lieflijk allemaal, en dan wreekt zich het gemis aan pittige drums of een rauwe breakbeat tussendoor. Maar de wijze waarop de geknipte blazers, pianoriedels, fluitjes en keyboardgeluiden bij elkaar komen en langzaam een ritmische lijn krijgen is boeiend, en de muzikale reikwijdte, van melancholische jazz tot opgewekte kabbelfunk, zorgt voor intrigerende plak- en kniphop.