Daniël Arends wint festival Camaretten

Daniël Arends is de grote winnaar geworden van de 41ste editie van het cabaretfestival Cameretten. Hij kreeg zaterdagavond de juryprijs en de publieksprijs, tijdens de finale in het nieuwe Luxor-theater in Rotterdam, die volgens de winnaar bestond uit „drie beginnende acts in een veel te grote zaal.”

Arends (27), die zichzelf spottend aanduidt als „een dikke Wibi Soerjadi-achtige”, is sinds drie jaar aangesloten bij de komiekengroep Comedytrain en was de afgelopen twee maanden op tournee met Jan-Jaap van der Wal. Zijn stand-up comedy, gelardeerd met twee liedjes bij de piano, maakte zaterdagavond de meeste lachgolven los. In een conference over zijn achtergrond - geboren in Jakarta en geadopteerd door een Bussums gezin - noemde hij zijn status als adoptiekind „gunstig voor mij, omdat stand-up comedy in de sloppenwijken van Jakarta op dit moment niet zo’n hype is.”

Hoewel de jury hem unaniem de beste vond, bevat het juryrapport ook enkele kritische kanttekeningen. „Daniël Arends staat met een groot gemak op het podium, misschien zelfs iets te gemakkelijk,” aldus de eerste zin. Voorts wordt hem op het hart gedrukt „zich bewust te zijn van zijn zelfingenomenheid.” Arends leverde geen commentaar; hij stak slechts een triomfantelijke vuist omhoog toen de uitslag bekend werd.

De persoonlijkheidsprijs ging naar Ellen Dikker, die vooral furore maakte met het typeren van een groot aantal zeer verschillende vrouwen met bijpassende tongval: een Vlaamse, een in Nederland wonende Poolse, een Rotterdamse moslima, een callcenter-employé („bij twijfel kies 6 of 7”) en nog een handvol types. De derde finalist, de in Urbanus-achtige grapjes grossierde Henk Rijckaert uit Vlaanderen, viel buiten de prijzen.

De Cameretten-winnaar van vorig jaar, de Vlaamse cabaret-absurdist Begijn le Bleu, is inmiddels op kleine schaal op tournee door Nederland en Vlaanderen.