Claims in de maak tegen ‘woekerpolis’

Gedupeerde klanten van zogeheten beleggingsverzekeringen kunnen zich sinds gisteren op twee manieren verzetten tegen te dure of te ondoorzichtige polissen. Advocaat Jeroen Wendelgelst uit Amstelveen heeft de Stichting Woekerpolis Claim in het leven geroepen en bereidt daarmee schadeclaims voor tegen verzekeringsmaatschappijen die hun klanten niet behoorlijk hebben geïnformeerd over beleggingsverzekeringen en daarvoor te hoge kosten in rekening hebben gebracht. Wendelgelst verwacht dat de claims kunnen oplopen tot honderden miljoenen euro’s.

Begin deze maand startte advocaat William Schonewille ook al een ‘onderzoeksplatform’ dat misstanden gaat onderzoeken rond wat hij ‘woekerpolissen’ noemt. Schonewille werkt samen met onder meer de Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis. Zo’n 30.000 verzekerden hebben zich al bij hem gemeld.

Beleggingsverzekeringen, sinds een jaar of tien op de markt en vaak gebruikt in combinatie met een hypothecaire lening, liggen sinds enige maanden onder vuur van zowel consumenten als toezichthouders. De Autoriteit Financiële Markten concludeerde in oktober dat beleggingsverzekeringen bij een aantal verzekeraars te duur, te ingewikkeld en te ondoorzichtig zijn. Minister Zalm van Financiën sprak hierover zijn zorg uit en liet weten dat de verzekeringsbranche zelf „orde op zaken stelt”. Daartoe heeft het Verbond van Verzekeraars een onderzoekscommissie ingesteld onder leiding van oud-minister De Ruiter. Deze commissie zal nog voor het eind van het jaar met haar bevindingen komen.