Chroniqueur van de ouderdom

Columniste Cri Stellweg schreef vol zelfspot over ouder worden en de dood.

Stellweg Foto Hollandse Hoogte NEDERLAND,DEN BOSCH, 26 JAN UARI 1998 portret van Stelweg Cri Oud Volkskrant collumnist 'Saartje Burgerhart' Foto: Gerard Til/hollandse hoogte Hollandse Hoogte

„Oscar Wilde heeft het zo mooi gezegd”, zei schrijfster Cri Stellweg vier jaar geleden tegen NRC Handelsblad: „Het probleem van ouderdom is dat je jong blijft.” Een jonge geest in een ouder wordend lichaam, dat sommige dingen niet meer kan. Mensen om je heen worden zorgzaam, betuttelend: de kinderen vragen of je goed eet, vreemde mannen helpen je de trein uit, de hulp behandelt je als een klein kind als je je pinpas kwijt bent. Cri Stellweg maakte het allemaal mee en schreef het allemaal op, vol ironie en zelfspot. De laatste twee jaar ging het steeds slechter met haar gezondheid en vorige week kreeg ze een maagbloeding. Gisteren maakte haar familie haar overlijden bekend; ze werd 84.

Stellweg werd bekend doordat ze tussen 1961 en 1987 een column over het dagelijks leven schreef in de Volkskrant onder het pseudoniem Saartje Burgerhart. Die naam was bedacht door toenmalig hoofdredacteur Joop Lücker, die haar echte naam niet wilde gebruiken. Stellweg had niet alleen voor de Arnhemse Courant en de Kampioen gewerkt, maar ook voor Het Vrije Volk, een socialistische krant, en de Volkskrant was destijds katholiek. Dat deed ertoe.

Toen Saartje Burgerhart begon, was ze de enige vrouwelijke columnist en vond men haar verhaaltjes over het dagelijks leven progressief. Later werd ze op dat punt ingehaald. Nadat ze bij de Volkskrant was gestopt, begon ze een carrière als chroniqueur van de ouderdom. Ze schreef een aantal succesvolle autobiografische boeken over ouder worden (Iedereen is tegenwoordig jonger dan ik, Ontbijten in je eentje) en de dood (Ik maak je een graf van letters). Stellweg schreef luchtig, maar niet cynisch; met een mengeling van kordate, eerlijke common sense en altijd verbaasde jeugdigheid. Een jonge geest in een haperend lichaam.