Cartoonist bestormt dagblad

Een cartoonist van de Spaanstalige krant El Nuevo Herald in de Amerikaanse stad Miami heeft afgelopen vrijdag het gebouw van een andere krant bestormd en zichzelf drie uur lang op de redactie met een speelgoedpistool verschanst. De 51-jarige José Varela werd overmeesterd en gearresteerd. Niemand raakte gewond.

Varela bestormde The Miami Herald, de zusterkrant van El Nuevo Herald. Het Engelstalige dagblad publiceerde vorige maand over werknemers van een concurrerende Spaanstalige editie die ook werken voor Radio en TV Martí, op Cuba gerichte propagandamedia van de Amerikaanse regering. Sindsdien is de verhouding tussen de twee kranten gespannen. De uitgever van beide titels nam eerder ontslag.

Cartoonist Varela droeg een T- shirt met de opdruk ‘FBI’ en had een namaak semi-automatisch geweer bij zich. Hij wilde de hoofdredacteur van The Miami Herald spreken. Die was er niet. De woordvoerder van de Engelstalige krant noemt Varela „een grapjas”. Tijdens de onderhandelingen met de politie sprak hij met een verslaggever van zijn eigen krant. „Hoe lang moet ik deze onzin nog slikken? Telkens weer cartoons tekenen over Bush en aanvallen op Fidel Castro.” Volgens de site van zijn krant heeft de cartoonist persoonlijke problemen.

Varela’s werk: miami.com/mld/elnuevo/news/opinion/2521224.htm