Bush op reis, de paus ook en uitspraak tegen Samir

1Vandaag om drie uur wordt de officiële uitslag van de Tweede-Kamerverkiezing bekendgemaakt. Dan is duidelijk wie genoeg voorkeurstemmen hebben gekregen om alsnog in de Kamer te komen. Woensdag wordt afscheid genomen van de vertrekkende Kamerleden, donderdag wordt een tijdelijk Kamervoorzitter beëdigd en worden de nieuw gekozen leden geïnstalleerd.

2 De Amerikaanse president Bush arriveert vandaag in Europa. Hij komt aan in de Estse hoofdstad Tallinn en reist morgen door naar Letland om in Riga de NAVO-top bij te wonen. Op woensdag vliegt Bush door naar de Jordaanse hoofdstad Amman voor een ontmoeting met de Iraakse premier Nouri al-Maliki.

3Paus Benedictus XVI vertrekt morgen voor een vierdaags bezoek aan Turkije. Hij zal daar naar verwachting niet door duizenden enthousiaste Turken worden opgewacht. Volgens ruwe schattingen wonen er slechts 15.000 rooms-katholieken in Turkije, zo’n 99 procent van de 67 miljoen inwoners is moslim. En „de moslims zitten sinds recente uitspraken van de paus over de islam niet op hem te wachten”, zo stond zaterdag in NRC Handelsblad. „Islam was tijdens de vorige pauselijke bezoeken nog geen thema. Johannes Paulus nam het woord zelfs niet één keer in de mond. (...) Inmiddels hangt het thema ‘islam’ dreigend boven het bezoek. Zo zeer zelfs dat velen in Italië liever zien dat de paus thuisblijft, omdat ze vrezen voor zijn leven.”

4 Vrijdag doet de rechtbank van Amsterdam uitspraak in de Piranha-zaak. Begin november heeft de officier van justitie vijftien jaar cel geëist tegen Samir A. Tegen Mohammed C. en Noureddine El F. werd respectievelijk vijftien en twaalf jaar geëist, tegen drie andere verdachten tien, acht en één jaar.

Verder deze week, niet vergeten:

morgen is in de Stadsschouwburg Sittard de Finale Nationale Biertapwedstrijden;

woensdag krijgen psycholoog Jozien Bensing (Utrecht), immunoloog Carl Figdor (Nijmegen), geneticus Ben Scheres (Utrecht) en natuurkundige Jan Zaanen (Leiden) de Spinozaprijzen, de belangrijkste prijzen voor Nederlandse wetenschappers;

donderdag verschijnt het nieuwe boek van dieetkoningin Sonja Bakker!;

vrijdag is het Wereld Aidsdag;

zaterdag worden op het International Documentary Festival Amsterdam de IDFA-awards uitgereikt;

zaterdag viert Cuba eindelijk de 80ste verjaardag van Castro (de viering van 13 augustus werd uitgesteld vanwege zijn gezondheid);

zaterdag geven René Froger, Gerard Joling en Gordon een persconferentie over de derde editie van Toppers in Concert.

Samenstelling: Peter Leijten