Britse minister heeft kritiek op Poetin na dood ex-KGB`er

Londen. Een Britse minister heeft gisteren zware kritiek geuit op Rusland, naar aanleiding van de dood van Alexander Litvinenko, een ex-spion van de Russische geheime dienst KGB, in een Londens ziekenhuis. Litvinenko is gestorven aan een overdosis polonium 210, een zeldzame, uiterst radioactieve en kankerverwekkende stof. ”De belofte die Poetin voor Rusland betekende toen hij aan de macht kwam, wordt overschaduwd door wat er sindsdien is gebeurd, waaronder een aantal zeer duistere moorden”, aldus minister Peter Hain. In een verklaring van Litvinenko kort voor zijn dood, beschuldigt de ex-KGB`er Poetin van medeplichtigheid aan zijn dood. Andrei Nekrasov, een vriend van Litvinenko, zei in een interview met de BBC gisteren dat hij niet gelooft dat Poetin ”direct” verantwoordelijk is, maar dat ”schurken” die banden hebben met Poetin schuldig zijn. Litvinenko zei eerder dit jaar dat hij als geheim agent onder andere opdracht had om zakenmensen uit de voormalige Sovjet-Unie te rekruteren voor de dienst en moordenaars moest inhuren om potentiële rivalen te neutraliseren.