Blinde tyfushond

Ik was op zoek naar het excuusbriefje van de voetballer Kenneth Perez op de site van Ajax. Zijn woedende stem was door een microfoon langs de kant van het veld gevangen. Perez had een grensrechter uitgescholden voor ‘kankerneger’. Op de site zag ik tot mijn verbazing als eerste een foto van Wesley Sneijder verschijnen.

Naast de foto van Wesley stond een tekst: ‘Ik vind dat een Ajacied altijd sportief moet zijn. Met respect voor de tegenstander. (…) Ik speel rood, ik speel wit, ik ben Wesley Sneijder, ik ben Ajacied.’

Waarom stond Kenneth Perez niet pontificaal op de eerste pagina met zijn spijtbetuiging? Verderop vond ik zijn briefje. Hij ging diep door het stof. Werd door mij geaccepteerd.

Ik heb Kenneth Perez een aantal malen ontmoet. Hij is een uitzonderlijke voetballer, niet alleen vanwege zijn traptechniek en inzicht, maar vooral ook omdat hij, als geboren Deen, beter Nederlands spreekt dan menig minister, aardig en slim is en ook nog humor heeft.

Perez wil na zijn carrière graag voetbalcommentator worden. In een uitzending van Holland Sport mocht hij alvast oefenen. Hij kreeg een tekst waarin hij zijn eigen necrologie voorlas. ‘De laatste jaren had hij geen vaste woon- of verblijfplaats. Kenneth Perez is 83 jaar geworden’. Hij kreeg een harde lach omdat hij zijn eigen dood aankondigde. Er stond niet bij waaraan hij overleed.

Kankerneger. Tja. Een combinatie van een ernstige ziekte en ras. Het is een zware belediging. Kankerneger. Vreemd, het is net of ik dergelijke woorden elke dag wel een keer op straat hoor. Tyfuslijer, kankerhomo, pleuriswijf. Staan ze al in de Van Dale?

Ik had trouwens helemaal over het hoofd gezien dat er een neger vlagde, die wedstrijd. Mag ook in de krant, zoveel negers zien we niet in het vanuit Zeist zo straf geregisseerde scheidsrechtercorps.

Ik herinner me de vrouw die dit weekend verslagen bij het vernielde monument voor overleden kankerpatiënten stond. ‘Wie doet dit?’zei zei half huilend. ‘Je doet er mensen zoveel pijn mee’. Het gekke is dat het vernielen van dat monument nu al weer vergeten is en we vermoedelijk nog dagenlang meningen moeten horen over de faux pas van Kenneth Perez.

Perez heeft één gelukje. Er is een bliksemafleider: Wesley Sneijder. De Ajacied werd gisteren in het uitduel tegen Sparta boos op de scheidsrechter. Hij noemde hem een ’blinde tyfushond’. De scheidsrechter trok een rode kaart. Bij het weglopen trapte Sneijder een verschrikkelijk dure plastic tuinstoel van Sparta omver. En Sparta heeft al zo weinig geld in kas.

De opmerking van Sneijder zal de Partij voor de Dieren bij de komende onderhandelingen in het zadel helpen. Een gezonde hond de tyfus wensen én ook nog eens blindheid; wat denkt de mens wel? Voor straf krijgen we een bouvier als minister-president.

Ajax startte dit seizoen een charmeoffensief. Ajax stond voor stijl. Na een week van incidenten – de Amsterdammers kregen in de wedstrijd tegen Sparta ook nog een stapel gele kaarten – blijkt Ajax net zo ordinair als andere voetbalclubs. Het zou me niet verbazen als de voorbeeldige tekst bij de foto van Wesley Sneijder van de site wordt gehaald.

Dat we ons ooit nog eens druk hebben gemaakt om het woord ‘hondenlul’ op het voetbalveld. Gokje: ik denk dat de blinde tyfushond het de komende dagen nipt gaat winnen van de kankerneger.