Bibi is boos

Scheidend VVD-Kamerlid Bibi de Vries schreef een boos boek over haar jaren als vice-fractievoorzitter.

Een straatvechter, een olifant in een porseleinkast, geen kaas gegeten van sociale financiële en economische vraagstukken. Geen goed politiek leider, kortom.

Met deze kwalificaties typeert scheidend Kamerlid Bibi de Vries (VVD) demissionair minister van Vreemdelingenbeleid en Integratiezaken Rita Verdonk, de nummer twee van de VVD. De Vries: „Stem VVD maar vooral op nummer twee, zo doe je dat dus niet.”

Het mag helder zijn: Bibi is boos. In een afgelopen vrijdag verschenen boek over haar jaren als vice-fractievoorzitter van de VVD, vertelt De Vries over wat zij noemt Haagse taferelen. Vooral Verdonk moet het daarbij ontgelden.

Oorspronkelijk zou het boek al op 16 oktober verschijnen, ruim een maand voor de verkiezingen dus. Maar het boek „was nog niet af”, zei De Vries vrijdag bij Pauw en Witteman. En daarbij, zo had ze ook zelf inmiddels bedacht, het was „wel zo sjiek” om een kritisch boek over de VVD-fractie pas na de verkiezingen te publiceren. „Het is tenslotte ook mijn partij”. Wel af dus, maar niet sjiek.

De Vries en voormalig fractievoorzitter Jozias van Aartsen vormden tussen 2003 en 2006 een hecht duo, ze konden elkaar blindelings vertrouwen. Dat was ook wel nodig in een tijd dat de VVD intern verscheurd werd door een strijd om de macht en geconfronteerd werd met kwesties als het vertrek van Wilders en de ruzies rondom toenmalig fractiegenoot Ayaan Hirsi Ali. Toen Van Aartsen op 7 maart aftrad na de gemeenteraadsverkiezingen, sneuvelde ook De Vries. De fractie koos tijdelijk voor Willibrord van Beek als opvolger voor Van Aartsen, in afwachting van een nieuwe leider.

In de strijd om het lijsttrekkerschap die binnen de VVD vervolgens losbarstte, viel De Vries op door publiekelijk hard uit te halen naar Verdonk. „Als er ook maar iets met Ayaan Hirsi Ali gebeurt, zijn er mensen in de VVD die bloed aan hun handen hebben”, zei De Vries destijds. Vrijdag zei ze daarover: „Er was een stukje rechtstaat in het geding, maar ik heb dat bewust gedaan. Ik wilde een statement maken.” Sindsdien hebben De Vries en Verdonk elkaar nooit meer gesproken. „Maar de discussie over het leiderschap ettert door.” De Vries hoopt dat Verdonk zich „in woord en daad” achter Rutte schaart.(EK)

Bijdragen: Egbert Kalse en Guus Valk