Bestand Israël en Palestijnen in Gazastrook

Voor het eerst in vijf maanden is een bestand van kracht tussen Israël en Palestijnse groepen in de Gazastrook die raketten op Israël afschieten. Het bestand, dat vooralsnog wordt nageleefd, wordt gezien als eerste stapje naar hervatting van vredesoverleg.

Wel schoten Israëlische militairen vanochtend twee Palestijnen dood op de bezette Westelijke Jordaanoever, onder wie een militantenleider. Medestanders dreigden direct met wraak, zowel op de Westelijke Jordaanoever als in de Gazastrook, maar tot vanmiddag waren geen vergeldingsacties geconstateerd. Radicale groepen in de Gazastrook hebben gewaarschuwd dat het nieuwe staakt-het-vuren zal mislukken tenzij Israël niet alleen in de Gazastrook maar ook op de Westelijke Jordaanoever zijn offensieve operaties staakt.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas meldde de Israëlische premier Ehud Olmert zaterdagavond dat de verschillende Palestijnse groepen ermee hadden ingestemd de raketbeschietingen te staken als Israël zijn militaire operaties in en tegen de Gazastrook beëindigde. Olmert accepteerde het aanbod, en diezelfde avond trok het Israëlische leger zijn troepen uit de Gazastrook terug. Gisterochtend werden nog enkele raketten op Israël afgevuurd, maar later op de dag werd het stil. Olmert beloofde de komende paar dagen geduldig te zijn.

Vóór zaterdag waren er geen aanwijzingen dat een staakt-het-vuren ophanden was. Bij het Israëlische offensief om de vrijlating af te dwingen van een ontvoerde Israëlische militair en een einde te maken aan de raketbeschietingen zijn sinds juni in de Gazastrook meer dan 400 Palestijnen gedood, van wie ongeveer de helft burgers.

Olmert zei vanochtend dat Israël bereid is om veel Palestijnse gevangenen, onder wie gedetineerden die al lange tijd vastzitten, vrij te laten in ruil voor de ontvoerde militair, korporaal Gilad Shalit. Het was de eerste keer dat hij specifiek sprak van een gevangenenruil. Olmert beloofde ook economische en humanitaire concessies aan de Palestijnen als Shalit vrijkomt en het geweld niet wordt hervat. Maar hij zei dat hervatting van vredesonderhandelingen pas mogelijk is als bovendien een Palestijnse regering van nationale eenheid wordt gevormd en deze geweld afzweert en Israël erkent. (Reuters, AP, AFP)