Berlusconi communiceert met zijn lichaam, in voor- én tegenspoed

„Forza Silvio’’ kopten de centrumrechtse kranten vanochtend, nadat de 70-jarige oppositieleider gisteren tijdens een speech in Toscane in elkaar is gezakt. „Lieve Silvio. Ik ben bijzonder geschokt en bezorgd over wat vanmiddag is gebeurd, terwijl je met je kenmerkende verbetenheid de jongeren van je partij toesprak…’’, waren de zalvende woorden van zijn aartsrivaal, premier Romano Prodi.

Politiek is theater. Al jaren gebruikt Silvio Berlusconi zijn lichaam in voor- en tegenspoed als een communicatiemiddel. Zo werd hij op 4 november aan zijn meniscus geopereerd, nadat hij zijn lijfwachten naar eigen zeggen had verslagen in een sprint. Na de operatie volgde weer een wonder van fitheid: „Ik stond sneller op eigen benen dan veel profvoetballers”, aldus Berlusconi.

Haarinplant, facelifts en fotosessie in tennisbroek zijn aangewend om de fitheid van de rijkste man van Italië te onderstrepen. Zijn lijfarts stelde dat Berlusconi fysiek vijftien jaar jonger is dan zijn leeftijd. Na zijn verkiezingsnederlaag danste en zong Berlusconi op zomerfeesten „als een ragazzino [jongetje, red.]’’.

Maar wat te denken als dit fitte lichaam live op televisie in elkaar zakt?

In Italië speculeerde gisteren niemand publiekelijk over een theaterstuk. Kranten en journaals beperken zich tot Berlusconi’s eigen verklaring: „De warmte in de zaal, de vermoeidheid, de antibiotica en de zorgen van de laatste dagen.”

Zorgen heeft Berlusconi zonder meer. Het Openbaar Ministerie gaat onderzoeken of tijdens de verkiezingsavond van 10 april op het ministerie van Binnenlandse Zaken een miljoen blanco stemmen met software zijn omgezet in stemmen voor Forza Italia. Berlusconi wordt weer vervolgd wegens belastingontduiking. Het kabinet Prodi wil maar niet vallen, en binnen de oppositie staat Berlusconi’s leiderschap ter discussie.