Baanrenner maakt dodelijke val

Gálvez in april dit jaar. Foto AP ** FILE ** Spain's Isaac Galvez celebrates after winning the gold medal in the men's Madison with teammate Joan Llaneras Rosello at the track cycling world championships in Bordeaux, France, in this Sunday, April 16, 2006 file photo. Madison world champion Galvez died Saturday Nov. 25, 2006 after crashing during a six-day track race in Belgium, organizers said. He was 31. (AP Photo/Bob Edme) Associated Press

De Zesdaagse van Vlaanderen in Gent is in de nacht van zaterdag op zondag opgeschrikt door een dodelijk ongeval. De Spaanse baanwielrenner Isaac Gálvez Lopez (31) overleed na een val op de piste. Reanimatie ter plaatse baatte niet, Gálvez stierf onderweg naar het Universitair Ziekenhuis van Gent.

Het wielerevenement in ’t Kuipke werd direct stilgelegd en zou niet meer worden hervat. De Belg Iljo Keisse en de Duitser Robert Bartko gelden als de eindwinnaars van het evenement dat vijf in plaats van zes dagen duurde.

Het ongeval gebeurde rond half één tijdens de tweede koppelkoers. Gálvez en zijn teamgenoot Juan Llaneras waren nog in de race voor de eerste plaats. Gálvez kwam in aanraking met de Belg Dimitri De Fauw en knalde met zijn hoofd en zijn borstbeen tegen de balustrade. De ongeveer 3.000 toeschouwers werden onmiddellijk gevraagd de arena te verlaten.

Gálvez veroverde met Llaneras twee keer de wereldtitel in de ploegenkoers, in 1999 en in april van dit jaar, in Bordeaux. Hij behaalde ook de nodige succesjes op de weg. Gálvez won twaalf keer een rit, meestal in kleine Spaanse etappekoersen. Ook deed hij dit jaar mee aan de Ronde van Frankrijk. In St. Quentin sprintte hij naar de tweede plaats, achter de Australische winnaar Robbie McEwen.

Wedstrijddirecteur en oud-pistier Patrick Sercu zag een val zoals ze in elke baanwedstrijd voorkomen: „Twee renners die lichtjes met elkaar in aanraking komen. Maar dit keer was het met fatale afloop”, zei de beste baanwielrenner aller tijden tegenover persbureau ANP. „Hij is tegen de balustrade aan de buitenkant van de piste terechtgekomen en is overleden aan inwendige bloedingen. Gálvez was de huidige wereldkampioen ploegenkoers, dus zeker een goede renner. Als mens was het een stille, rustige jongen.”

Gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen Andre Denys was ook getuige van het ongeval: „Iedereen was aangedaan. De zesdaagse mag geen brood en spelen zijn, waardoor we onmiddellijk beslisten de zesdaagse af te gelasten toen we het nieuws vernamen dat Gálvez was overleden. Dit uit respect voor zijn familie en de nabestaanden.” Gálvez was een maand getrouwd.

Ongelukken met dodelijke afloop op de wielerbaan komen zelden voor. Vorige maand is in België de dood herdacht van oud-wereldkampioen Stan Ockers. Op 1 oktober 1955 was het vijftig jaar geleden dat ‘Stanneke’ overleed, aan de gevolgen van een schedelbreuk die hij opliep twee dagen eerder tijdens de Zesdaagse van Antwerpen. De toen 36-jarige Ockers was een van de populairste wielrenners van na de Tweede Wereldoorlog. Veelal vormde hij een koppel met oud-wereldkampioen, Rik van Steenbergen.

Op 9 september 1969 verongelukte de Belg Fernand Wambst op de wielerbaan van Blois, in Frankrijk. Hij was op dat moment de gangmaker van Eddy Merckx, ’s werelds beste wielrenner. Dat was in de tijd dat grote wegrenners zich in de winter aan het zesdaagsepubliek lieten zien. Nadat de 56-jarige Wambst gevallen was, en Merckx hem nog net kon ontwijken maar tegen een collega reed en ten val kwam, werd de Belgische gangmaker geraakt door een andere gangmaker. Wambst was op slag dood, en Merkcx werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Pas daar kwam hij weer bij bewustzijn, met een gekneusde rugwervel en een verdraaid bekken. Hij zou daarna nog vier keer de Tour winnen.