Als proever betaal je voor uitleg

Een wijnproeverij is een perfecte manier om in korte tijd een breed scala aan wijnen te leren kennen. Het biedt je de mogelijkheid om verschillende wijnen uit één gebied tegelijk te proeven, meerdere wijnen van één druif, of het aanbod van één producent te onderzoeken. Thuis kan dat niet. Je trekt niet tien wijnen open om er halve glaasjes uit te halen en de rest weg te gooien. Door goede proeverijen te bezoeken kun je snel je smaakgeheugen trainen, wat je in staat stelt om wijnen te gaan herkennen.

Waarom krijgen maar weinigen het voor elkaar om een goede proeverij voor consumenten neer te zetten? Ter illustratie, dit maakte ik vorige week mee: een grote zaal in Amsterdam, twintig consumenten zijn aanwezig die vijftig euro op tafel hebben gelegd om hier Italiaanse toppers te proeven, allemaal hebben een kostbaar glas Barolo voor hun neus. Aanwezig zijn verder de importeur, de vinologe en een drietal Italiaanse wijnproducenten. Vinologe (probeert enthousiast te doen): “Wat vindt u van de kleur?”. Publiek (kijkt naar het glas): stilte. Vinologe: “Nou laten we dan maar eens gaan ruiken, wat ruikt u zoal?”. Publiek (snuffelt voorzichtig): stilte. Vinologe (zichtbaar nerveus): “Welnu, laten we dan maar gaan proeven. Zijn er mensen die iets opmerkelijks uit deze wijn halen?”. Publiek: stilte. Op pijnlijke wijze constateert de vinologe dat het haar niet lukt de mensen te interesseren voor haar presentatie.

Aan de wijnen lag het niet, we kregen zelfs erg mooie, de uitschieter was een Langhe Rosso genaamd Fabio van Andrea Oberto. Een Piëmontese rode wijn gemaakt van Nebbiolo druiven. Een weelderige, frisse wijn met een neus van gedroogde pruimen, wat viooltjes, ver weg munt en zelfs een aroma dat op velpon (lijm) leek. De dames naast mij schaterden het uit bij het woord velpon, maar vielen stil toen ze het door deze uitleg óók roken.

Iemand die niet weet dat geel geel is, kun je niet vragen welke kleur een banaan heeft. Net zo min kun je van een ongetrainde tong verlangen de smaak van een ‘afgeronde tannine’ te herkennen. Mensen die voor een proeverij betalen willen een handreiking, smakelijke voorbeelden en uitleg over de wijnen, geen statisch en technisch bullshitverhaal.

Cuno van ’t Hoff

Verder lezen: www.wijnsuggestie.nl of 44813 naar 7585. Wijnproeverij-agenda: www.wijninfo.nl of 97178 naar 7585.