7 redenen om uit te gaan

1 Uit eten met iens

De Kleine Ondeugd

Oostzeedijk 348, Rotterdam.Telefoon (010) 213 07 18. Keuken open 18.00-22.00. Gem. prijs 3-gangen à la carte € 15,00.Categorie: Thais

De Kleine Ondeugd is een Thais eetcafé met een vriendelijke uitstraling en een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Je zit wel zo'n beetje bij je buurman op schoot en de bediening heeft in dit drukke zaakje maar weinig aandacht voor de gasten. Maar de Thaise kokkin slaagt er elke dag weer in een smakelijke rijsttafel te maken. Soep, rijstgerechten en pad thai staan uiteraard ook op het menu. De ene dag wat geslaagder dan de andere, maar altijd gevarieerd.

uitstekend|Weer heerlijk gegeten! Salade, soepje, 4 kleine hoofdgerechten en als nagerecht fruit. Je weet dat het goed en lekker is. Het makkelijkste is dat je niet eerst een kwartier op de kaart hoeft te kijken omdat het een vaststaand menu is, dat elke dag verandert. Het nadeel is dat je binnen een uur weer buiten staat, maar dit kan ook een voordeel zijn. (18-11-2006 F. Z. te Capelle aan den IJssel)

goed| Wij gaan hier regelmatig eten. Het is altijd lekker en gezellig. Zeker een aanrader.

(05-11-2006 A. O. te Rotterdam)

eet en recenseer mee op www.nrc.nl/iens

2 Wetenschapscafé

Onderzoek naar bloedarmoede

Rotterdam: Doelencafé. Tijd: 19.30u. (vanaf 18.00u diner à 12,50). Inl: 010-4148688 & www.reflexie.org

Dr. Sjaak Philipsen praat vanavond over bloedarmoede in het onderzoek. Ieder mens maakt voortdurend nieuwe rode bloedcellen aan om de oude cellen te vervangen. Bloedarmoede ontstaat als er niet voldoende rode bloedcellen worden aangemaakt. Het is de meest voorkomende erfelijke ziekte in de wereld; maar liefst 6 procent van de wereldbevolking is drager van een ernstige vorm van bloedarmoede. Waarom is dat zo, wat kunnen we er nu aan doen, wanneer weten we voldoende om dit probleem uit de wereld te helpen?

3 FILM

Maybe Sweden

Inl: www.cinemadelicatessen.nl

Margien Rogaar en acteursgroep Wunderbaum (ex-Jonghollandia) trokken naar een Spaanse villa om daar een speelfilm te maken die losjes gebaseerd is op hun voorstelling Welcome in my backyard waarin een woongroep een groep uitgeprocedeerde asielzoekers opneemt. In Maybe Sweden werd dat een leesclub op vakantie die zijn dagelijkse routine opeens doorbroken ziet door de komst van een Ghanese vluchteling. Op een onderkoelde manier brachten Rogaar en Wunderbaum de absurditeit van de situatie aan de oppervlakte, met een pijnlijk inkijkje in de Westerse goede-bedoelingen-mentaliteit.

4 COLLEGE

Ruud de Wild over invloed

Nijmegen: CC1, CollegezalenComplex, Mercatorpad 1. Tijd: 20.30u, , Entree: 2 (studenten) of 5 euro. Res: www.ru.nl/cultuuropdecampus

Ruud de Wild is naast deejay ook schilder. In zijn boek Every Poet is a Thief vertelt hij over de invloed van muziek op zijn schilderkunst. Hij gebruikt songteksten als inspiratiebron en deze songteksten komen letterlijk terug in zijn schilderijen. Vanavond gaat De Wild in op de vraag: wanneer houdt de invloed op en wordt iets origineel? In het kader van ‘Wintertuin op de Campus’, de universiteitseditie van het Wintertuinfestival.

5 STUDENTENFILMS

InDeMaak

Utrecht: Louis Hartlooper Complex. Tijd: 19.30u. Entree: 7 euro (studenten 5 euro). Inl: www.hartlooper.nl

InDeMaak biedt film-, documentaire- en animatiestudenten de gelegenheid om te laten zien wat ze kunnen. Nederland kent een groot aantal opleidingen op het gebied van film en televisie, maar studenten hebben weinig mogelijkheden om hun werk buiten de muren van de opleiding te vertonen aan een groter publiek. Vanavond zal Pieter Fleury (bekend van de documentaire Ramses), deze aflevering van InDeMaak jureren.

6 LEZING

Tom Lodge over Mandela

Groningen: Academiegebouw. Tijd: 20.00u. Entree: 2 euro. Voertaal Engels. Inl: www.rug.nl/studium

De biografie van Tom Lodge, Mandela: A Critical Life, geeft nieuwe inzichten in de ontwikkeling van Nelson Mandela’s persoonlijkheid en zijn rol als publiek figuur. Hij is een imposante verschijning, met een aristocratische houding en een ongelofelijke charme en zelfverzekerdheid: Nelson Mandela, de grootste Afrikaanse leider van deze tijd, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede en wereldwijd een icoon. Waar komt die enorme aantrekkingskracht vandaan? En in hoeverre creëerde Mandela zelf deze status van politieke held?

7 TONEEL

Een schitterend gebrek

Maastricht: Toneelacademie. Tijd: 20.30 uur. Res: 043-3505555.

De Tijd brengt een toneelversie van Een schitterend gebrek, Arthur Japins roman over een gesluierde prostituee die in het 18de eeuws Amsterdam haar eerste liefde weerziet, Casanova. Het verhaal wordt verteld door twee jonge vrouwen: Rosa Vandervost (22) en Suzanne Grotehuis (21). De onschuld die de vrouwen uitstralen, geeft de bewerking een bijzondere glans. Hun emotionele, verlegen en hoekige speelstijl geeft de toneelversie een ingeleefde schoonheid.