7 redenen om thuis te blijven

Zie jezelf terug in je eigen behang.

Spiegelbehangpapier

1 Behangen

Verkrijgbaar op www.afroditi.com, prijs op aanvraag

Designer Afroditi Krassa houdt ervan om materialen uit hun context te halen om de ‘poëtische kant ervan te benadrukken’. Spiegels zijn meestal ontworpen om op zichzelf te staan of aan een muur vastgemaakt te worden. Glas wordt volgens Krassa vaak op een te traditionele manier gebruikt. Haar Pretty Big Wall is behangpapier met een patroon van spiegels. De spiegels vormen een ‘traditioneel’ behangpatroon van vogels en mensen. Het spiegelbehangpapier is een onderdeel van ‘the divine collection’, een collectie waaraan Afroditi Krassa elk jaar opnieuw veranderingen aanbrengt omdat dat volgens haar levensnoodzakelijk is voor design. Ze gebruikte lasers om dunne schijven spiegelstaal in vormen te snijden. Het resultaat is dat de aandacht naar het materiaal getrokken wordt, in plaats van naar kleur en patroon. Afroditi Krassa is een designer uit Londen die in 1996 afstudeerde als technisch ontwerpster. Haar werk werd al verschillende keren bekroond. In 2003 ontving ze de Edward Marshall Design Award. (EB)

2 documentaire

Tegenlicht: De geoliede revolutie van Hugo Chávez

Ned. 2, 21.00-21.50u.

In 1998 werd in Venezuela de linkse Hugo Chávez met overweldigende meerderheid tot president gekozen. In rap tempo werden vervolgens sociale hervormingen doorgevoerd, gefinancierd uit de reusachtige olie-opbrengsten van het vijfde olieproducerende land ter wereld. Maar vooral de nationalisering van oliemaatschappij PVDSA stuitte op verzet en bracht het regime aan het wankelen.

3 Quiz

De nationale wetenschapsquiz. De voorronde

Ned. 2, 20:25 - 21:00

De succesvolle wetenschapsquiz aan het einde van het jaar is een traditie geworden. Maar dit keer worden de kandidaten die het uiteindelijk gaan opnemen tegen de professoren zorgvuldig uitgezocht. Kranten mochten een lezersteam samenstellen die het in voorrondes tegen elkaar gaan opnemen. Het beste team speelt in een Grande Finale op 25 december tegen het professoraat.

4 docusoap

Puberruil Xtra

Ned. 3, 21:25 - 22:05u.

De formule blijft hetzelfde. Twee totaal verschillende pubers ruilen een paar dagen van woonomgeving. Maar ditmaal gaat het programma over de grenzen. Bovendien hebben de deelnemende pubers allemaal iets met hiv te maken. Zo is het beste vriendinnetje van de Zuid-Afrikaanse Melissa door verkrachting hiv-besmet geraakt en zet Kiki uit Venlo zich in voor Dance4life , een jongerenorganisatie die AIDS bestrijdt.

5 Echte namen

Echte namen van sterren

www.changednames.com

Een succesvolle carrière als wereldster begint bijna altijd bij het kiezen van een geschikte artiestennaam. Een goed sterrenpseudoniem moet prettig in het gehoor liggen en makkelijk te onthouden zijn. Zonder goede artiestennaam kom je nergens in de harde showbizzwereld. Zou de band Queen even succesvol zijn geworden, als hun zanger zijn echte naam had gebruikt? Farrokh Bulsara klinkt toch wat minder spectaculair dan Freddy Mercury. Op de website changednames.com staan de ware namen van bijna duizend, vooral Amerikaanse, beroemdheden. Sommigen op deze lijst hebben er inderdaad verstandig aan gedaan een schuilnaam te kiezen. Je kunt nog zo’n goede rapper zijn, maar de naam Cordazer Calvin Broadus is voor de meeste mensen gewoon lastig te onthouden. Gelukkig dus maar voor Cordazer dat hij het mediagenieke pseudoniem Snoop Dogg heeft verzonnen. (MvdM)

6 sfeerlicht

Kaarsen opladen

Kijk op www.decoratieveverlichting.nl, kosten: 27,99 euro.

Een beetje vergelijkbaar met de open haard op gas, deze oplaadbare kaarsen. Niet helemaal echt, maar een acceptabel alternatief voor iedereen die tijdens de feestdagen geen zin heeft as of kaarsvet uit respectievelijk de haard of een kandelaar te schrapen. Je steekt de zes kaarsen, eigenlijk LED-lampjes, in een lompe, grijze oplader. Laat de kaarsen een paar uur staan, en ze stralen de volgende dag twaalf uur achtereen als volwaardige kaarsenvlammetjes. Volgens de makers van deze kaarsen gaan de LED- lampjes levenslang mee, mits ze opgeladen worden. Om precies te zijn gaan ze zo´n 100.000 uur mee. Om nog preciezer te zijn (voor iedereen die even de moeite neemt om dat uit te rekenen) gaan ze dus 11 jaar en 9 maanden mee als je ze non stop laat branden. Levenslang? Zo zie je maar hoe een beetje rekenwerk verkooptrucs onderuit kan halen. (LvB)

7 Game

Neverwinter Nights 2

Atari, prijs: 49,95 euro (pc)

Het originele Neverwinter Nights wordt tot op de dag van vandaag nog door heel veel gamers gespeeld. Niet zo vreemd, aangezien het spel een gratis stuk software huisvestte waar gamers hun eigen gameplay mee konden maken. De fans gingen los en via diverse websites waren nieuwe avonturen voor nop te downloaden. Nu is er Neverwinter Nights 2; een nieuw fantasievol rollenspel waar spelers een dikke 40 uur ondergedompeld kunnen worden in een veelzijdig en behoorlijk diepgravend avontuur. Leuke van NWN 2 is dat de game te spelen is naar eigen smaak. Het gaat veel verder dan de keuze om met een magiër, krijger of boogschutter te spelen. Personages die je tegenkomt in de wereld reageren op je gedrag. Je kunt daadwerkelijk slijmen bij ze of ze juist bot behandelen. In dat laatste geval moet je niet raar opkijken wanneer mensen een stuk minder behulpzaam zijn. (JM)

Met bijdragen van Laura van Baars, Eline Bergmans, Mees van der Made en Jan Meijroos

    • Eline Bergmans
    • Jan Meijroos
    • Mees van der Made