Zeezeiler redt op vlot ronddobberende rivaal

De Britse zeezeiler Mike Golding heeft gisteren zijn rivaal en landgenoot Alex Thomson (32) uit zee gered. Beide zeilers doen mee aan een race over vijf oceanen. Op duizend zeemijlen van Kaapstad (Zuid-Afrika) brak de kiel van het jacht van Thomson. Golding hoorde van het ongeval via de radio, en keerde meteen om.

Thomson bracht twee uur door op een reddingsvlot. „Het was zonder twijfel de meest verschrikkelijke en emotionele gebeurtenis uit mijn leven”, zei de opvarende, nadat hij was gered. Golding, een van de favorieten voor de eindoverwinning, voer op het fatale moment tachtig zeemijlen verderop. „Ik besloot niet te wachten tot de zon opgekomen was, maar meteen naar Thomson te varen. Het was een hele gevaarlijke reddingsactie, maar het is gelukt.”

De solorace over vijf oceanen wordt elke vier jaar gehouden en begon een maand geleden in het Spaanse Bilbao. Er zijn nog zes boten in de race. (Reuters, ANP)