Willie Wortel heeft gelijk

Inez Piso (18) legt vijf fantastische uitvindingen voor aan chemicus Harry Bakker

Inspector Gadget met uitschuifarm Illustratie Photos12 Inspector Gadget Year: 1983 - 1985 PHOTOS12

Ademloos keken we vroeger naar de vele fantastische uitvindingen die in onze favoriete tekenfilmseries voorbij kwamen. We hoopten dat al deze dingen eens werkelijkheid zouden worden. Microbioloog, chemicus en wetenschapper Harry Bakker vertelt ons hoe ver deze dingen van de realiteit afstaan.

Willie Wortel ontwierp een vliegend bad dat daarnaast in staat is om door de tijd kan reizen.

„Een vliegend bad is geen enkel probleem, maar het tijdreizen ligt iets gecompliceerder. Je kunt in principe terug in de tijd kijken, je zult jezelf alleen nooit tegen kunnen komen. Dat heeft te maken met de snelheid van het licht. De snelheid van licht bepaalt de tijd, dus als ik bijvoorbeeld van de maan een signaal naar jou op aarde stuur dan ontvang jij dat bij wijze van spreken om vijf voor vier. Terwijl het bij mij alweer vier uur is. Tijdreizen is dus niet onmogelijk als je het hebt over terugkijken in de tijd, maar jezelf verplaatsen naar een andere gebeurtenis is onmogelijk.”

Gargamel probeerde zijn lichaam tot smurfenformaat te verkleinen met een magisch drankje.

„Lichaamsafmetingen veranderen is zeer complex, maar voorwerpen verkleinen weer een stuk minder. Niet met een drankje, maar wel met de atoomleer. Kijk, een atoom bestaat uit een kern met elektronen er omheen. Tussen kern en elektronen is niets; loze ruimte. Elke massa bestaat dus eigenlijk voor 99,9 procent uit niets. Als je die loze ruimte van een atoom bijeenperst kun je materie dus verkleinen. Net zoals een zwart gat in de ruimte. Massa's worden als het ware vacuüm gezogen en verdwijnen in dit gat. In de ruimte bestaat het verkleinen dus al als natuurverschijnsel. Let wel; het is een destructief, onomkeerbaar proces. Je kunt nooit meer terug naar het normale formaat.

Ook kun je bacteriën en cellen drogen, waardoor de afmetingen wat kleiner worden, en in de kou opslaan voor langere tijd en daarna weer tot leven wekken. Verkleinen is op allerlei verschillende wetenschappelijke manieren wel degelijk mogelijk, maar niet door middel van een drankje. Dat is gewoon tovenarij.”

Inspector Gadget bestaat behalve vlees en bloed uit gemuteerde robotonderdelen.

„Het is ongelofelijk gecompliceerd om een uitschuifpropeller of uitschuifarm toe te voegen aan het menselijk lichaam. Dat zie ik nog lang niet gebeuren. Het duurt zeker nog vijftig jaar voordat we hele nieuwe organismen kunnen creëren. Op dit moment kunnen we alleen nog bestaande eigenschappen toevoegen aan een ander organisme, door middel van genetische manipulatie. Maar om een hele arm te maken…Vijftig jaar, op zijn minst.”

Jimmy Neutron creëerde een superchip waarmee kwaadaardige spijkerbroeken tot leven komen.

„Het creëren van virussen door mensen gaat zeker gebeuren. Virussen hebben een cel van de gastheer nodig om binnen te dringen. Dan geeft het virus de cel een seintje om te beginnen met kopiëren. Als je dat seintje kan nabootsen, kun je dus ook een virus verspreiden. „In Amerika is dit proces hoogstwaarschijnlijk al gestart. Dit is echt gevaarlijk, want je hebt de macht om enorme schade aan te richten. Gevaarlijk, maar mogelijk. Mensen hebben dus wel degelijk de macht om virussen zelf te creëren, maar broeken tot leven te wekken met een superchip is weer echt honderd stappen verder.”

Vanwege de feeënpeetouders van Timmy Turner kan Timmy zijn vriendschap met Aliens onderhouden.

„Voordat we een vriendschap kunnen beginnen met buitenaards leven moeten we het eerst ontdekken. Dat gaat ongetwijfeld gebeuren. Ik heb een sterk vermoeden dat er leven is op een andere planeten. Het maakt niet uit dat leefomstandigheden, zoals temperaturen anders zijn op een andere planeet. Extremofielen zijn organismen die in leven blijven onder extreme omstandigheden. Bijvoorbeeld bacteriën die bij honderd graden of tien kilometer onder het zeeoppervlak in leven blijven. En dan spreken we alleen nog maar over de aarde. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat er leven op andere planeten is, aangezien er miljoenen planeten zijn. De grenzen van wat we te weten kunnen komen liggen nog zo ongelofelijk ver weg. Alles wat nu bekend is, is zo weinig in vergelijking met wat onbekend is. Van alle insecten is nog zeker 95 procent onbekend en van alle bacteriën ongeveer 98 procent. Wat ik bedoel: er is nog zoveel te ontdekken. Zoals aliens en wellicht vriendschappen met aliens. Wie weet wat voor mogelijkheden ons wachten.”