Wilders boos over politiestage Marokko

De Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders noemt het voornemen van de Haagse politie om 25 agenten naar Marokko te sturen „de wereld op zijn kop”. Dat blijkt uit de eerste Kamervragen van deze partij die Kamerlid Wilders gisteren stelde aan de ministers van Binnenlandse Zaken, Justitie en Vreemdelingenzaken en Integratie.

De Haagse politie wil met de stage agenten laten kennismaken met de Marokkaanse cultuur. Op die manier moeten ze beter leren omgaan met jonge Marokkaanse criminelen in Den Haag.

Volgens Wilders gaat het er juist om dat Marokkaanse criminelen zich aan de Nederlandse cultuur moeten aanpassen en de Nederlandse regels moeten respecteren. Hij vindt het beter om, in plaats van Nederlandse politiemensen, Marokkaanse criminelen naar Marokko (terug) te sturen.

De wijkagenten blijven tien dagen in Marokko, zei korpschef Gerard Bouman van de politie Haaglanden gisteren tegen het ANP. „De aanpak van criminele jonge Marokkanen is een topprioriteit. Maar om ze aan te pakken, moeten we ons ook in hun achtergrond verdiepen. Ze gedragen zich immers niet als autochtone Nederlanders, ze dwepen met de Marokkaanse cultuur. Dan moeten we die ook kennen.”

Bouman zegt dat het indruk maakt op Marokkaanse jongeren als ze worden aangesproken door agenten die iets van hun achtergrond weten. „Ze voelen zich serieus genomen, zodat je een begin kunt maken om hun gedrag te veranderen.” De agenten spreken tijdens hun ‘stage’ ook met lokale politiemensen. „In Marokko geloven ze amper wat wij hier problemen hebben. Hún Marokkaanse jongeren gedragen zich niet zo.”

Marokkaanse agenten zullen ook naar Den Haag komen, zei een politiewoordvoerder. „De Marokkaanse collega’s zijn erg geïnteresseerd in onze paarden- en hondeneenheden. Ook van de fietssurveillance zijn ze onder de indruk.”

Komend jaar gaan fietsinstructeurs van het korps naar Marokko om daar een fietseenheid op te zetten.