Wat kruipt onder die steen uit?

Bijna elke dag feest en ‘wij’ profiteren mee.

Bijna geen dag gaat voorbij of het Amerikaanse bedrijfsleven doet een superfusie of -overname. Afgelopen weekeinde en maandag werden bijvoorbeeld transacties aangekondigd ter waarde van 75 miljard dollar.

De financiële kopers, de zogeheten private-equityfinanciers, zijn recordbrekers. De laatste mijlpaal is de overname van de vastgoedexploitant Equity Office door de private-equityfirma Blackstone. Stenen maken rendement: de overname bedraagt 36 miljard dollar, waarvan 20 miljard dollar voor de aandelen en de rest voor de schulden.

Het bod plus overnamepremie is fijn voor het pensioenfonds van ruim een miljoen werknemers in de zorg en de welzijnssector, PGGM, in Zeist. Equity Office is al jaren een van de grootste beleggingen van PGGM. In jaren als 2001 was de waarde van de Equity Office aandelen (879 miljoen euro) groter dan die van beleggingen in reguliere bedrijven als ING of Shell.

PGGM was belangrijk genoeg als aandeelhouder om een eigen commissaris bij Equity Office te mogen voordragen. Dat zorgde voor wat extra regels in het jaarverslag omdat de betrokken functionaris net voldoende mocht verdienen om de Amerikaanse belastingen te betalen, terwijl alle overige beloningen ten gunste kwamen van zijn werkgever.

Sinds 2004 is PGGM druk bezig zijn aandelen te verkopen, en gezien de oplopende koersen voor vastgoedmaatschappijen moet dat weinig moeite hebben gekost. PGGM geeft, zoals gebruikelijk in de branche, geen commentaar op individuele aandelenposities. Eind 2005 bezat PGGM nog voor 369 miljoen euro aandelen Equity Office, maar was een andere Amerikaanse vastgoedbelegging al een stuk groter geworden.

Achteraf is het natuurlijk jammer voor de verplegers en welzijnswerksters dat PGGM een deel van de overnamepremie misloopt. Maar wie weet zijn de opbrengsten van de eerder verkochte Equity Office aandelen in meer lucratieve beleggingen gestoken. Rendementen zijn cruciaal voor de pensioenwereld. Hoe hoger de verdiensten op de beleggingen, des te beter de financiële positie van een pensioenfonds, des te eerder kunnen de pensioenpremies voor werkgevers en werknemers omlaag.

Tot zover het goede nieuws. Van andere grote Amerikaanse private-equitytransacties, zoals de 33 miljard dollar overname van ziekenhuisexploitant HCA merken Nederlandse werknemers en gepensioneerden niet veel. PGGM en grote broer ABP (ambtenaren en leraren) zijn hele grote beleggers, maar zij nemen per bedrijf hele kleine belangen.

Menno Tamminga