Voetbalwet?

Fans van ADO Den Haag bestormden zondag het veld tijdens het duel met Vitesse. Wordt het tijd voor een voetbalwet naar Engels model?

Hans Spekman, Tweede-Kamerlid voor de PvdA, voormalig sportwethouder in Utrecht en fan van FC Utrecht:„Een voetbalwet is nodig en ik ga dat ook aankaarten in de Tweede Kamer. Is er weer een rel, zoals bij Den Haag, dan wordt dat veroordeeld door politici. We moeten er niet langer alleen over praten, maar echt iets gaan doen. Het Engelse voorbeeld werkt goed. Ik ben er voorstander van dat supporters met een stadionverbod zich op de wedstrijddag verplicht melden op een politiebureau. Clubpasjes kun je vervalsen, waardoor je om een stadionverbod heen kunt. Clubs hebben door de jaren heen veel gedaan om de veiligheid in stadions te verbeteren. Die moet je niet verantwoordelijk stellen voor rellen. Daaronder lijden de club en de goede supporters. Ik heb me eraan geërgerd dat de goeden onder de kwaden lijden. Supporters die de boel verzieken, moeten gestraft worden. Ik ben voor hoge straffen, waarbij de zwaarte afhangt van de ernst van de overtreding.”

Henk Kesler, directeur betaald voetbal KNVB: „Wij hebben de Universiteit van Amsterdam ingeschakeld om een concepttekst te schrijven voor een evenementenwet. Al tien jaar roepen politici allerlei dingen in geval van supportersrellen, maar ze hebben niet bewogen. We hebben al strafrechtelijke stadionverboden, zeggen ze dan. In Engeland bestaan hoge boetes en stadionverboden met een meldingsplicht. Daar werkt het. Een voetbalwet moet je wel incorporeren in het strafrecht; de rechter moet de straffen uitspreken. Met een wet, met daarin delictomschrijvingen en bijbehorende sancties, maak je het het openbaar ministerie een stuk makkelijker. De sancties moeten streng zijn. Bij het betreden van het veld een stadionverbod van minimaal vijf jaar, mét meldingsplicht.”

Jan Reker, directeur Coaches Betaald Voetbal: „Een voetbalwet moet er komen, zeker als je ziet hoeveel geld clubs steken in beveiliging. Ook ADO, dat niks kan zeggen tegen die fans, want dan komen ze zelf aan de beurt. De sancties moet je vastleggen in een wet, die wordt uitgevoerd door de overheid. Clubs zijn verantwoordelijk voor de veiligheid binnen een stadion, maar ze kunnen moeilijk iedereen controleren. Overtreders met een stadionverbod moeten zich op de wedstrijddag verplicht verzamelen op een politiebureau of een school. Nu zie je supporters met een stadionverbod gewoon buiten het stadion staan. Ik ben voor strenge straffen, zoals een levenslang stadionverbod na het betreden van het veld. Maar straffen alleen helpt niet, je moet ook heropvoeden. Clubs moet je niet verantwoordelijk stellen voor rellen en straffen met bijvoorbeeld puntenaftrek. Dan worden clubs en spelers gedupeerd door een stelletje malloten.”

Frank ter Huurne, sportjurist: „Ook ik pleit voor streng en hard optreden op basis van een voetbalwet. Die moet dan wel de grondbeginselen respecteren van het strafrecht en artikel 6 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens – recht op een eerlijk proces. Want een stadionverbod, boete en meldingsplicht impliceren een strafrechtelijke sanctie. Alleen de rechter kan bestraffen. Dit kan niet worden overgelaten aan een voetbalclub. Het Engelse model is een goed voorbeeld: levenslange stadionverboden in combinatie met een meldingsplicht en forse boetes. Een meldingsplicht is onontbeerlijk om te voorkomen dat ‘supporters’ met een stadionverbod het stadion binnenlopen met de seizoenkaart van een ander.”

Joop Verschuuren, manager supportersvereniging Feyenoord: „In Engeland zijn de boetes heel hoog en is een seizoenkaart duurder. Je hoeft maar met een voet over de lijn van het veld te komen om een stadionverbod te krijgen. Dan haal je het als supporter wel uit je hoofd om de regels te overtreden. Boetes en stadionverboden werken goed. Maar die hebben we hier ook. Om het allemaal in een aparte wet vast te leggen lijkt me overdreven en omslachtig. Het legt extra druk op de overheid. Een meldingsplicht is een goede methode om een stadionverbod af te dwingen, maar het leidt wel tot extra kosten voor de politie.”