Vliegheffing afgeschaft

De Europese Unie en Rusland hebben een al twintig jaar slepend conflict over vliegheffingen boven Siberië bijgelegd. Vanaf 2010 zullen deze heffingen voor luchtvaartmaatschappijen in stappen worden afgeschaft. Uiterlijk eind 2013 houden ze op te bestaan. De heffingen, die de luchtlijnen vanuit Europa naar Azië treffen, kosten de maatschappijen jaarlijks zo’n 300 miljoen euro.

Deze afspraak werd gisteren gemaakt tijdens de halfjaarlijkse top tussen de Europese Unie en Rusland in Helsinki. De speciale heffing was in strijd met internationale luchtvaartafspraken.

Europese luchtvaartmaatschappijen dienden een heffing te betalen aan de Russische staatsluchtvaartmaatschappij Aeroflot als zij over Russisch grondgebied naar Japan, Zuid Korea of China vlogen. Een andere grief van de EU is dat de Russen maar een beperkt aantal vergunningen afgeven voor vluchten naar Azië over hun grondgebied. Afgesproken is dat het aantal verhoogd zal worden.