Verdelen onder de armen

Hoe houd je op de effectenbeurs een miljoen euro over? Door twee miljoen te beleggen, luidt het cynische advies. Wanneer de SP (‘eerlijk delen’) het voor het zeggen krijgt, gaat deze grap misschien op voor alle geldzaken. Hoe houd je een miljoen over? Door te mikken op twee miljoen. Anderen zeggen: moet ik mijn geld dan verdelen onder de armen? Ja, antwoorden ze zelf: de helft onder de rechterarm en de helft onder de linker.

Bezorgde rijken zagen woensdagavond hun angst voor een machtsgreep van Wouter Bos langzaam wegebben. Maar ze moeten niet te vroeg juichen, want misschien krijgen we een links kabinet van CDA, PvdA en SP. Hoewel?

Sommige politieke insiders geloven dit niet. Zij zien eerder een informatieve rol weggelegd voor Ruud Lubbers, met Hans van Mierlo als zijn rechter- en linkerhand. Beide politieke veteranen kunnen heel lang en wollig praten, zonder iets te zeggen. Je valt er voor de tv bij in slaap.

Dus na zes weken nietszeggende communiqués van de heren druipt de pers vermoeid af. Na twee maanden geven alle partijen er de brui aan. En ineens op een dag staat daar Balkenende-4 naast de koningin: CDA met een vleugje PvdA en een vleugje VVD.

Jan Marijnissen spreekt er schande van. De SP verdubbelt in de peilingen (die dagelijkse politieke weerberichten gaan gewoon door) naar 52 zetels. Geert Wilders is goed voor 18 zetels en André Rouvoet voor 12. Samen 82 zetels. Hoe zeker is Balkenende-5 dan?

De kwestie waar het op deze pagina om gaat is deze. Moet je in onzekere politieke tijden je geld verdelen onder je armen en angstig naar België, Duitsland, Frankrijk of Spanje vluchten? Naar Midden-Noorwegen, waar de tijd stilstaat?

Nee, want Nederland is en blijft qua financiën een stabiel land, ongeacht de kleur van de regerende politici. Kijk maar.

Miljoenen Nederlanders zijn bijzonder welvarend. Zij ontvangen (straks) AOW en een ouderdomspensioen of een partnerpensioen. Die stroom van uitkeringen kan je omrekenen naar een vermogen.

Neem iemand met een uitkering (AOW plus pensioen) van 35.000 euro per jaar. Stel dat hij of zij na het 65ste jaar gemiddeld 15 jaar leeft, dan is het toekomstige, risicoloze ‘vermogen’ 525.000 euro.

Even tussendoor een grap uit een Amerikaanse tv-serie voor ouderen. Zegt de ene man tegen de andere: ‘Je moet niet zo klagen over vrouwen, straks staan tegenover iedere weduwnaar zeven weduwen.’ Schreeuwt de andere opgelucht: ‘Dan kan ik vissen in een aquarium!’

Naast het vermogen van 525.000 euro zijn er mogelijk nog twee bezittingen die iemands welvaart verhogen: het eigen huis met overwaarde (verkoopwaarde minus hypotheekschuld) en erfenissen van schoon- en/of (groot)ouders. Door de jarenlange stijging van de huizenprijzen (niet overal in Nederland) baden eigenwoningbezitters in hun overwaarde. Is dat gemiddeld 175.000 euro, dan komt hun ‘vermogen’ op 700.000 euro. Tel daar een paar ton aan erfenissen bij op, onder meer de overwaarde van erflaters, dan zit je bijna op een miljoen vermogen. Daarom zijn miljoenen landgenoten (stille) miljonairs, althans op deze optimistische wijze berekend.

Mijn stelling is dat je die rijkaards overal aantreft. Dus ook onder de kiezers op en leden van de SP en (vooral) de PvdA. Die stille rijkdom weerhoudt de zogenaamd linkse partijen van al te ingrijpende financiële maatregelen. Zelfs wanneer hun partijprogramma het tegendeel beweert.

Vluchten kan dus wel, maar het hoeft niet.