Verband voedselbanken en armoede is schijn

Er is iets raars aan de hand met het veronderstelde oorzakelijke verband tussen armoede en voedselbanken in Nederland.

Aan het begin van de jaren `90 was de armoede in Nederland volgens cijfers van het SCP zo`n 18 procent, zonder dat er toen al voedselbanken waren. Ze bestonden wel al in België.

Vervolgens daalde in de jaren `90 de armoede onder Paars spectaculair naar 8 procent in 2001, alweer volgens het SCP, om vervolgens tijdens de recessie te stijgen tot 11 procent in 2005.

De eerste voedselbank in Nederland werd pas in 2002 in Rotterdam gesignaleerd. En omdat het zo`n briljant idee was, werd die bank overal gekopieerd. Gevolg: na 2002 zien we een spectaculaire stijging van het aantal voedselbanken.

Ik durf de stelling aan dat als Nederland het idee van de voedselbank eerder had ontdekt, laten we zeggen aan het einde van de jaren negentig toen de armoede sterk aan het dalen was, we dezelfde spectaculaire stijging hadden gezien. Het oorzakelijke verband tussen de recent gestegen en nu weer dalende armoede en het aantal voedselbanken is slechts schijn, in het Engels aangeduid als spurious correlation.

Het bewijs hiervoor zal worden geleverd in de komende jaren wanneer ondanks een verdere daling van de armoede het aantal voedselbanken constant zal blijven of zelfs nog licht zal toenemen, want het blijft een goed idee.