Veel optimisme op dag voor beleggers

Wat is de gouden tip voor 2007 en welke sector zal volgend jaar winst opleveren? Duizenden particuliere beleggers verzamelden zich gisteren in de RAI om dat te horen. „Eind 2007 staat de AEX rond de 600.”

De Dag van de Belegger, gisteren in de RAI, trok zo’n vierduizend bezoekers Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer Beleggers op de Dag van de Belegger in de Rai Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 061124 Boyer, Maurice

Hoeveel is het aandeel KPN waard? Meer dan de 10,58 euro van gisteren geeft topman Ad Scheepbouwer toe, maar hij laat zich niet uit de tent lokken door Peter Paul de Vries, directeur van de Vereniging voor Effectenbezitters (VEB). „U neemt met uw aandeelhouders met veel te weinig genoegen”, stelt Scheepbouwer.

De KPN-bestuursvoorzitter was de openingsgast gisteren tijdens de 28ste VEB-dag voor particuliere beleggers. Zo’n vierduizend mensen verzamelden zich in de Amsterdamse RAI, op zoek naar tips. Welke sectoren, landen en bedrijven zullen het goed doen in 2007?

Aan het eind van een roerig beleggingsjaar wordt de balans opgemaakt en worden nieuwe strategieën uitgezet. De beurzen wereldwijd kenden een heftig jaar. Ter illustratie, de AEX-index stond in januari rond de 430 punten, steeg vervolgens naar 478 punten om in mei terug te vallen naar het niveau van begin 2006. Gisteren noteerde de beursgraadmeter 483 punten nadat hij eerder deze maand bijna de 500-puntengrens slechtte.

Waar gaat het heen, wilden de investeerders weten. In tientallen workshops kregen zij van met name analisten en economen te horen hoe te beleggen in fondsen en wat de mooie kanten zijn van onroerend goed in de Verenigde Staten. Het drukst bezocht waren de presentaties over de toekomst. De bezoekers stonden tot in het gangpad van de zaal toen econoom Joost Leenders en hoofd beleggingsstrategie Evert Waterlander van ABN Amro hun visie gaven op 2007. Geld kan er volgens de twee worden verdiend met defensieve aandelen die een hoog dividendrendement hebben, met de energiesector, met verzekeraars en met telecom. Ze denken dat de AEX eind 2007 rond de 540 punten uitkomt.

Nog veel optimistischer was Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogenbeheer. Hij denkt niet dat de enorme tekorten van de Amerikaanse overheid, de mogelijke verzwakking van de dollar en de haperende Amerikaanse huizenmarkt de beurskoersen zullen doen dalen. „De Aziatische consumenten zullen de rol overnemen van de Amerikanen”, stelt Steentjes, die de AEX-index eind 2007 op maar liefst 600 punten ziet staan. Hij zou verzekeraars Aegon en ING en kantoorartikelenhandelaar Buhrmann kopen.

Maar een van de laatste presentaties zette de belegger weer met beide benen op de grond. Volgens hoofdredacteur Jort Kelder van maandblad Quote is het „een tikje naïef” te denken dat je met beleggen rijk kunt worden. „Je moet je eigen bedrijf beginnen”, hield hij zijn gehoor voor, verwijzend naar de vele ondernemers op de bekende Quote-500 lijst met rijkste Nederlanders. Beleggen is volgens Kelder sowieso een beetje saai omdat het passief is. „Bingo en beleggen zijn bejaardensporten.”