Totalitair mannenkoor

GESTILEERD: Partysquad The PartySQuad

De rechtstreeks uitgezonden uitreiking van de TMF Awards, een week of wat geleden, was natuurlijk op maat gesneden voor de camera’s. Het had nog niet de spanning van een verkiezingsavond, want de vraag wie die Awards nou eigenlijk toebedeeld hadden gekregen was zwaar ondergeschikt aan het geboden spektakel. Net zoals dat bij het grote voorbeeld het geval is, de verschillende MTV Awards-uitreikingen, worden de spectaculairste momenten haast tot in den treure herhaald.

Sommige fragmenten hebben zelf zo ongeveer de status van videoclip gekregen, zoals het optreden van Tiësto met de Blue Men. Dat is niet het jaren zestig-project van de gedoemde producer Joe Meek, maar een blauw geschilderde performance-groep (eigenlijk Blue Man Group) die een reeks Amsterdamse voorstellingen in december aan te prijzen heeft – een slim staaltje menselijke product placement dus.

Ook het openingsspektakel, het TMF Awards Anthem, draait nu gewoon zijn rondjes mee in het clipbestand, want het nummer is nog op single uitgebracht ook. Het is zo ongeveer een all star show, waarvoor de Partysquad, rapper Extince, de nogal overacterende zanger Caprice en Krezip-voorvrouw Jacqueline Govaert de handen ineen sloegen. Maar op podium en beeldbuis ben je er dan natuurlijk nog niet. Dus kwamen er een massief klinkend mannenkoor en een enorme, gedisciplineerd marcherende en enigszins Aziatisch ogende dansgroep aan te pas.

Sommige gevoelige zielen hoorden en zagen al enigszins fascistische tendensen in deze clip. Hoewel de boodschap van dat koor, ‘Als je down bent, gooi je handen op en maak lawaai’ nauwelijks een controverse bevat, is de uitstraling wel enigszins totalitair, al valt dan eerder te denken aan zoiets als het Massale Koor van het Imposante Rode Leger van de Ooit zo Glorieuze Sovjet-Unie. Het is niet voor het eerst dat er met zulke zaken geflirt wordt. Denk maar aan de Pet Shop Boys-uitvoering van Go West, dat niet alleen het soort grootschalige mannenkoorpartijen meekreeg die die ene homo van de oorspronkelijke uitvoerenden, de Village People, natte dromen moet hebben bezorgd, maar ook een klassieke, van gestileerde massaliteit druipende clip.

JACOB HAAGSMA

    • Jacob Haagsma