Televisie Voorkeur

In de voorrondes van de Nationale Wetenschapsquiz nemen teams van krantenlezers het o.l.v. presentator Leon Verdonschot (foto) tegen elkaar op. Het beste team strijdt uiteindelijk tegen een verzameling hoogleraren. Ned.2, 20.05-20.40u. Nederland, Utrecht, 25 oktober 2006 Leon Verdonschot, journalist, presentator wetenschapskwis foto: Merlijn Doomernik Doomernik, Merlijn

actualiteit

Buitenhof. Gast is o.a. Kamerlid Bert Koenders (PvdA). Ned.2, 12.05-13.09u.

documentaire

Panorama: Bagdad, het verhaal van een dokter. Al Yarmouk is één van de grote ziekenhuizen in de Iraakse hoofdstad Bagdad, met de drukste spoedafdeling ter wereld. Een Iraakse dokter filmde er zelf voor deze documentaire, want journalisten of buitenlanders hebben geen toegang tot het ziekenhuis. De dokter/cameraman brengt zijn persoonlijk relaas. Een kijk op de schrijnende dagelijkse realiteit van Al Yarmouk. België 2, Canvas, 20.00-21.05u.

Thema-avond: IDFA. Gesprek met documentairemaker Hupert Sauper over de documentaire Darwin’s nightmare die onder meer leidde tot boze reacties van Jakaya Kikwete, de president van Tanzania. Hierna volgt de documentaire die gaat over het leven op en rond het Victoriameer in het hart van Afrika. Over de fatale gevolgen van het uitzetten van de nijlbaars, louche zakenlieden, bendes, prostitutie en Russische piloten. 20.09-20.29u. & 20.30-22.20u.

Zembla: Peter H. - Beest van Brabant. In de documentaire over de ex-TBS’er Peter H. vertelt o.a. zijn broer John hoe Peter H. na een verkrachting in 1990 werd veroordeeld tot vier jaar cel en tbs. In 1999 ontsnapte hij en probeerde hij een vrouw te verkrachten. Justitie seponeerde de zaak. In 2001 werd Peter H. genezen verklaard en kwam hij vrij. In april probeerde hij weer het huis van een vrouw binnen te dringen, werd op heterdaad betrapt en na vier dagen vrijgelaten. Een paar maanden vermoordde hij Melanie Sijbers. Ned.3, 22.20-23.10u.

Panorama: Online gambling – Britain’s new obsession. Steeds meer Britten gokken via internet, raken verslaafd en komen in grote financiële problemen. Niet alleen de goksyndicaten, maar ook de regering verdienen veel geld aan deze nieuwe industrie. BBC1, 23.15-23.55u.

praatprogramma

Tegenpolen. In de zesde aflevering treden priester Antoine Bodar en schijfster en heks Suzan Smit aan als elkaars tegenpolen. Het geloof van de kerk tegenover het geloof in esoterische zaken. Suzan Smit publiceerde onlangs het boek De zweefmolen. Antoine Bodar is bijzonder hoogleraar christendom, cultuur en media aan de universiteit van Tilburg. Ned.2, 22.50-23.20u.

Informatief

In focus. Reportage van Belgin Inal over de verborgen eenzaamheid bij islamitische allochtone ouderen en hun wens om een eigen islamitisch verzorgingshuis te hebben. Nederlandse verzorgingshuizen willen ze van hun leven niet in. De programmamaakster ging met een aantal van hen langs Nederlandse bejaardenhuizen waar ze hun ogen uitkeken en dachten in het paradijs aangeland te zijn. Ned.2, 12.00-12.25u.

kunst

Boeken. Gesprek met Douwe Draaisma over zijn nieuwe boek Ontregelde geesten met verhalen over hersenwetenschappers van wie de namen verbonden zijn aan ziektes: Parkinson, Korsakov, Alzheimer, Lombroso, Asperger. Draaisma (1953), hoogleraar in de geschiedenis van de psychologie, maakt in de essays inzichtelijk hoe de wetenschappers deze ziektes op het spoor kwamen en hoe hun manier van werken – een bijna literaire manier van beschouwen – vrijwel verdwenen is, nu de medische wetenschap vooral een statistisch universum is geworden. Ned.1, 11.30-12.00u.

NPS Arena. De mooiste cultuurfragmenten uit ruim 50 jaar televisie, uitgekozen door Berend Boudewijn, oud tv-presentator en regisseur, en door Walter van der Kooi, historicus en televisierecensent. Verder een bezoek aan het nieuwe gebouw van instituut voor Beeld en Geluid; de komische mini-opera De trein en jij, een masterclass van Daniel Barenboim met de pianist Shai Wosner en aandacht voor de poëet en folkzangerRod McKuen. Ned.2, 17.00-18.57u.

sport

Sunday Grandstand. Sportprogramma met o.m. turnen en rugby. BBC 2, 13.45-19.20u.

NOS-Studio Sport. Met o.m. schaatsen in Moskou, en Jumping Maastricht (paarden). Ned.1, 13.10-17.20 & 18.00-19.05u.

De wedstrijden. Samenvattingen van (inter)nationale voetbalwedstrijden met o.a. NEC-Feyenoord, Roda JC-NAC Breda, Sparta-Ajax, FC Groningen-ADO. Talpa, 19.00-20.30 & 22.05-23.45u.