Televisie Voorkeur

In P-side reist presentator Prem Radhakishun door Marokko en probeert bij remigranten en vakantiegangers te achterhalen waarom ze kiezen voor Marokko als permanente, hernieuwde of tijdelijke woonplek. Ned.2, 16.05-16.30u.

Actualiteiten

Nova. Uitgebreid interview met de spion Omar Nasiri (schuilnaam) naar aanleiding van zijn boek Inside Al-Qaeda – A spy’s story. Hij spioneerde zeven jaar lang voor Europese veiligheidsdiensten in terroristische cellen en trainingskampen van Al-Qaeda en legt uit hoe Amerika zich heeft laten misleiden. Ned.2, 22.10-22.40u.

Documentaire

Terzake zaterdag: Wodka of oorlog. De anderhalf miljoen Russische soldaten die terug zijn gekeerd van de oorlog in Tsjetsjenië hebben geen werk, geen psychologische opvang en een twijfelachtige toekomst in een desolate omgeving. Mannen opgeleid om te doden vinden hun plaats niet meer op het thuisfront en verliezen zich in drank, drugs en criminaliteit. Het is dat of terugkeren naar de oorlog. Een documentaire over de verloren zielen van het Russische leger. Canvas, 20.00-20.50u.

Informatief

Wonderlijke wegen. Zanger en presentator Ernst Daniël Smit gaat op zoek naar de historische verhalen achter cultureel en kerkelijk erfgoed in Nederland. Ned.2, 18.55-19.25u.

Rondom tien. Een discussie over de ongekende verkiezingswinst die de SP en de Partij voor de Vrijheid deze week boekten. Veel van de nieuwe stemmers op beide partijen zijn voormalige Fortuynisten. Betekent de verkiezingswinst van beide partijen een groei van ‘ontevreden Nederland’? Is dit een hang naar conservatisme of hebben Nederlanders simpelweg genoeg van de ‘draaikonterij’ van de gevestigde politieke partijen? Ned.2, 21.05-22.00u.

Kunst/Cultuur

Door de ogen van: Carli Hermes. Fotograaf Carli Hermes bezocht diverse aidsprojecten in Nederland voor o.m. een voorlichtingsexpositie die te zien is in het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden. Ned.2, 16.56-17.20u.

MuseumGasten. Presentatrice/schrijfster Daphne Deckers en thrillerauteur Tomas Ross brengen een bezoek aan het museum Scryption in Tilburg, waar vierhonderd jaar kantoorpraktijk is samengevat in typemachines, inktstellen, vulpennen, potloden en balpennen, kroontjespennen, kopieerkisten, stencilapparaten, tekstverwerkers en kantoormeubels. Ned.2, 17.26-17.45u.

The culture show. De zoektocht naar de grootste levende icoon van Groot-Brittannië gaat door, met BE’ers (Bekende Engelsen) die hun favoriet aanbevelen. David Hockney discussieert over afbeeldingen en beeldspraak en de komiek, acteur, muzikant en componist Tim Minchin praat over Mozart. BBC2, 20.10-21.00u.

Praatprogramma

Sonja: Een venster op de wereld. Sonja Barend kijkt terug op vijftig jaar televisie, het medium dat ook verre landen en streken naar de huiskamer bracht. Gasten o.m. Aad van den Heuvel, Bregtje van der Haak, Cilly Dartell en Fons van Westerloo. Ned.1, 22.00-23.00u.

Amusement

Dit was het nieuws. Jaap van der Wal en Raoul Heertjes geven o.l.v. presentator Harm Edens commentaar op nieuws en actualiteiten. Gasten zijn de tennisser Raemon Sluiter en televisiepresentator en -maker Aad van den Heuvel. Ned.1, 21.25-22.10u.

Dames Voor Na Vieren: Tja, tja, tja. Muzikaal cabaret met humoristische sketches die ook schrijnen en schuren. Debuutvoorstelling met Hanneke Drenth en Anne van Rijn. Ned.3, 22.05-23.00u.

muziek

Plankenkoorts: Paleisconcert 2006. Registratie van het concert in de troonzaal van het koninklijk paleis in Brussel. Het pianotrio Portici (Stéphane De May, Damien Pardoen en Luc Tooten) speelt het ‘Trio de salon’ opus 1 nr. 2 van César Franck. Het is een vroeg werk van de in Luik geboren componist, die hoofdzakelijk in Parijs leefde. Franck kwam in 1843 speciaal uit Parijs naar België om het werk persoonlijk op te dragen aan koning Leopold I. Het ensemble Zefiro Torna en leden van het Antwerpse kathedraalkoor brengen liederen uit de Piae Cantiones , een bundel met Finse liederen uit de Middeleeuwen. Canvas, 12.00-12.59u.

SPORT

De wedstrijden. Samenvatting van Duits en Belgisch voetbal en voorbeschouwing Nederlandse eredivisie, in tweede deel gevolgd door samenvattingen van o.a. Excelsior-Heracles Almelo, PSV-FC Utrecht, Willem II-RKC Waalwijk, Heerenveen-AZ. Talpa, 18.00-19.30 & 22.00-23.15u

NOS-Studio Sport. Sportprogramma met o.a. aandacht voor Engels voetbal, de Wereldbeker Schaatsen in Moskou en wielrennen: de Wereldbeker Cyclocross in Koksijde. Ned. 1, 23.05-0.00u.