Televisie Overige films

Toy Story 2 (John Lasseter & Ash Brannon, 1999, VS). Vervolg op Toy Story (1995) beschrijft de verlatingsangst van de knuffels van een ouder wordend jongetje. Opnieuw haalt regisseur Lasseter het onderste uit de kan van de computeranimatietechniek, al is de charme van het nieuwe er een beetje af. RTL7, 20.30-22.05u.

Memento (Chris Nolan, 2000, VS). Bejubeld Hollywooddebuut van Engelsman Nolan is een thriller die twee virtuoos uitgevoerde scenariotrucs combineert: het verhaal wordt achterstevoren verteld en de hoofdpersoon is een man die zijn kortetermijngeheugen is kwijtgeraakt. Aan het begin van de film pleegt hij (Guy Pearce) een moord, die – zoals bijna alles wat hij doet – gemotiveerd wordt door op de rand van een polaroidfoto door hemzelf neergekrabbelde informatie. Maar al staan de geheugensteuntjes in zijn eigen handschrift, dat betekent nog niet dat ze kloppen. RTL7, 22.05-0.10u.

Hollow Man (Paul Verhoeven, 2000, VS/Duitsland). Geavanceerde speciale effecten kenmerken kille griezelfilm van Verhoeven. Kevin Bacon als geleerde die even onzichtbaar als kwaadaardig wordt. RTL5, 22.15-0.20u.

The Jackal (Michael Caton-Jones, 1997, VS). Remake van The Day of the Jackal (Fred Zinnemann, 1973) ontbeert geloofwaardigheid. In vermommingen gespecialiseerde huurmoordenaar Bruce Willis zal een FBI-baas te grazen nemen. Om dat te voorkomen wordt de hulp ingeschakeld van de sympathieke IRA-terrrorist Richard Gere. Veronica, 22.20-0.45u., onderbroken door reclame.

Shoot To Kill / Deadly Pursuit (Roger Spottiswoode, 1988, VS). Verzorgde thriller, waarin berggids Tom Berenger politieman Sydney Poitier in de binnenlanden van Brits-Columbia bijstaat tijdens jacht op ontsnapte misdadiger. Schurk heeft Berengers vriendin Kirstie Alley gegijzeld. Net5, 22.25-0.30u., met reclame.

City Heat (Richard Benjamin, 1984, VS). De zelfspot waarmee Burt Reynolds en Clint Eastwood – voor het eerst samen in een film – hun eigen imago’s exploiteren vormt belangrijkste troef van nogal geforceerde parodie op de film noir. Achter scenarist Sam O. Brown gaat Blake Edwards schuil, die als regisseur voortijdig werd ontslagen. SBS6, 23.45-1.30u., onderbroken door reclame.

Gosford Park (Robert Altman, 2001, GB/VS/Dld/Italië). Robert Altman trakteert op de bewoners, de gasten en het personeel van een Engels landhuis in de herfst van 1932 en velt een verrukkelijk oordeel over het klassensysteem. Geweldige acteurs (Helen Mirren, Maggie Smith, Emily Watson, Stephen Fry), onberispelijke kostuums en ‘art direction’ in een film waarin de details belangrijker zijn dan de een beetje giechelig gepresenteerde plot over een man die tweemaal vermoord wordt. België 2, 23.15-2.10u.

Shiner (John Irvin, 2000, GB). Michael Caine als criminele bokspromotor die zijn zoon tegen een kampioen laat boksen. Thriller lijkt op The Long Good Friday (1980) en eindigt in een gewelddadige afrekening. BBC1, 0.30-2.00u.

Duel (Steven Spielberg, 1971, VS). Televisiefilm van Spielberg kreeg in Europa succesvol bioscooproulement en is een ijzingwekkende thriller die zich van puur filmische middelen bedient. Zakenman Dennis Weaver wordt geconfronteerd met anonieme vrachtwagen die hem op diverse manieren naar het leven staat. Veronica, 0.45-2.15u., onderbroken door reclame.

Pupendo (Jan Hrebejk, 2003, Tsjechië). Hrebejk, wiens oeuvre systematisch de Tsjechische geschiedenis in beeld brengt, doet nuchter verslag van de terugkeer van een sinds het eind van de Praagse Lente in 1968 uitgerangeerde kunstenaar. Speelt in het Tsjecho-Slowakije van midden jaren tachtig. Ned.2, 2.10-4.50u.