Televisie Film van de dag

Archieffoto van Katrin Cartlidge die in Career Girls de rol van Hannah speelt. British actress Katrin Cartlidge poses for photographers, 20 May during a photocall for her film "Claire Dolan" by US director Lodge Kerrigan. The film is shown today in competition at the 51st Cannes film festival. AFP

Career Girls. In hedendaagse Londen gaat Annie (Lynda Steadman) een weekendje naar haar oude vriendin Hannah (Katrin Cartlidge). Zes jaar eerder voerden ze een chaotische studentenhuishouding. In flashbacks trekken beide actrices het onderste uit de la van bestudeerde neurosen. Annie die op een laag aangeschreven universiteit psychologiecolleges volgt, is een zenuwachtig wrak, dat slecht uit haar woorden komt en een huidaandoening in het gezicht heeft. Hannah gedraagt zich als een verbale mitrailleur met hysterische trekjes. Pogingen van Annie om samen met studiegenoot Ricky psychologische verklaringen te vinden voor aller onmacht worden door Hannah met superieur sarcasme ondermijnd. Door sociale aanpassing hebben ze een graantje mee mogen pikken van het economische succes van de Britse samenleving, en lijken doffer maar gelukkiger dan ze waren.(Mike Leigh, 1997, GB), Ned. 3, 23.00-0.30u.

André Waardenburg