Taart bedevaart

150 g amandelpoeder1 theel. geraspte citroenschil2 eiwitten100 g poedersuiker2 ouwelbladen

Kirsten Dunst speelt in de film ‘Marie Antoinette’ van Sofia Coppola de hoofdrol. Als Marie A. diende ze veelvuldig snoepend te worden gefilmd. Dat vond ze helemaal geen straf want alle lekkernijen werden geleverd door pâtissier Ladurée uit Parijs. Vooral de macarons bevielen haar zeer. Alle reden om in Parijs op zoek te gaan naar deze macarons.

Aan zoetekauwen kan ik het boekje Paris Gourmandises aanbevelen. (Parigramme, 6 euro). De auteurs, Hélène en Irène Lurçat delen, in plaats van sterren, snoepjes uit aan pâtissiers, confiseries, chocolatiers en glaciers. Dit handzame boekje maakt een verrukkelijke maar ook slopende taartbedevaart mogelijk. Topadressen zijn voorzien van vier snoepjes, het maximale aantal. Ladurée maakt volgens het boekje de lekkerste citroen-, sinaasappel- en vanillemacarons, oftewel makronen. Voor een pistachemacaron moet je bij Fauchon zijn en voor de beste chocolade- en passievruchtmacaron bij Pierre Hermé. In het boekje zijn de namen en adressen te vinden van de makers van bijvoorbeeld het lekkerste noga of vanilleijs, de top Sachertorte en Kugelhopf, de beste croissant en pain au chocolat, milles feuilles, éclairs, puits d’amour en baba au rhum. In Parijs heeft Laduré verschillende filalen, bijvoorbeeld op nummer 21 in de Rue Bonaparte, Avenue de Champs Elysées 25 en nummer 64 Boulevard Haussmann.

In ons land zijn vooral kokosmakronen bekend, een ouderwetse, royale koek met aan de onderkant een vel ouwel. Vraag een goede banketbakker naar deze vellen. Leg het deeg voor de makronen eventueel op een vel bakpapier dat op de bakplaat van de oven wordt gelegd. Na het bakken wordt het papier van de koeken afgehaald. Recept voor amandelmakronen. Verwarm de oven voor op 150 °C. Meng in een kom het amandelpoeder en de citroenschilletjes. Klop de eiwitten zeer stijf. Voeg bij kleine hoeveelheden tegelijk de suiker toe en klop steeds opnieuw de eiwitten stijf. Spatel het amandelpoeder er doorheen. Schep ongeveer zes bergjes van het mengsel op de ouwel of het bakpapier. Zorg dat er ruimte tussen de bergjes is. Bak de makronen ca. 35 minuten. Laat ze afkoelen. Ouwel kan overigens worden opgegeten.

Anne Scheepmaker

Maandag: Kruidige pompoenpuree