Sally Nyolo: Studio Cameroon

Sally Nyolo: Studio Cameroon (Riverboat TUGCD1043; distr. Music&Words) ****

Sally Nyolo:Studio Cameroon(Riverboat TUGCD1043; distr. Music&Words)

Ze groeide op in Parijs en maakte even deel uit van de zanggroep Zap Mama. Medio jaren negentig begon ze platen op haar eigen naam te maken en dat resulteerde in tournees tot in de VS en Japan. Daarnaast keerde ze vanaf ’98 regelmatig terug naar haar Centraal-Afrikaanse geboorteland Kameroen om daar met talent uit de hoofdstad Yaoundé te werken.

Het resultaat van dit scouting-werk, vastgelegd op Studio Cameroon, is een niet-commercieel product: er is geen enkele ster te horen en er wordt ook geen talent gepusht dat het zeker zal gaan maken. Dat je desondanks met plezier blijft luisteren naar de zangers, koortjes en snarenspelers is te danken aan hun speelplezier; het knispert van de levenslust.

Nyolo zelf is bij dit alles vooral de producerende animator. In het lichtvoetige ‘Bikoutsi’ zingt ze de lead maar in de andere dertien stukken gaat ze op in de soms prachtige koortjes of beperkt ze zich tot lichte percussie.

FRANS VAN LEEUWEN