Ruzie om kunstcentrum

De oprichting van de Amsterdamse tak van het nieuwe debatcentrum Kosmopolis heeft tot grote verontwaardiging geleid onder diverse culturele organisaties in de hoofdstad. De instellingen keren zich tegen het feit dat het Amsterdamse kunst- en cultuurcentrum, Marhaba geheten, een uitgesproken islamitisch karakter draagt.

Kosmopolis, dat vandaag opent, beoogt juist via kunst en cultuur diverse nationaliteiten met elkaar in contact te brengen – niet alleen moslims. De instelling, die deels wordt gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken en OCW, krijgt daartoe filialen in de vier grote steden.

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam keert zich tegen de kritiek van de zes organisaties, waaronder Podium Mozaïek, stichting de Levante en muziekcentrum Aslan. Volgens hem is Marhaba geen religieus islamitisch centrum, maar „moet het een plek worden waar kritische vragen worden gesteld en worden bediscussieerd”.

De organisaties bestrijden dit. „Met de keus voor een louter islamitisch huis wordt een brede culturele dialoog in de stad onmogelijk gemaakt”, schrijven ze in een gezamenlijke verklaring.