‘PvdA liet zich piepelen’

De PvdA had in de verkiezingscampagne „hard moeten terugslaan” toen het CDA een „vuile campagne” voerde tegen de PvdA. Dat zegt partijvoorzitter en campagneleider Michiel van Hulten vandaag in een vraaggesprek met deze krant.

Volgens Van Hulten heeft zijn partij zich laten „piepelen”. „En dat kun je je niet veroorloven.” Van Hulten zegt dat in zijn partij „de geesten nu rijp zijn” voor een ander soort campagne.

Door de manier van campagnevoeren van het CDA, waarin Bos volgens de PvdA werd neergezet als „draaikont”, is „een stap gezet” naar zo’n andere campagne.

Van Hulten: „Wij hebben te lang toegestaan dat het CDA Wouter Bos het imago gaf van draaikont. Dat was gekopieerd van de Republikeinse campagne tegen John Kerry (tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezing van 2004, red.): flip flop.”

Een commissie zal nagaan wat er in de PvdA-campagne is misgegaan. Het partijbestuur heeft Ruud Vreeman, burgemeester van Tilburg, gevraagd de commissie te leiden. Van Hulten noemt het logisch dat hij aftreedt als de conclusies van de commissie daartoe aanleiding geven.

Interview: pagina 3