PvdA en SP eisen draai van het CDA

Er komt eerst een verkennende informatiefase voor de vorming van een nieuw kabinet. Hierbij zal de mogelijkheid van een coalitie van CDA, PvdA en SP worden onderzocht.

Naar alle waarschijnlijkheid wordt dit weekeinde een informateur van CDA-huize benoemd. Dat valt op te maken uit de adviezen die de lijsttrekkers van de zes grote partijen gisteren gaven aan koningin Beatrix. De koningin zou vandaag de fractievoorzitters van de kleinere partijen ontvangen.

CDA-lijsttrekker en demissionair premier Balkenende weigerde een voorkeur uit te spreken met wie hij wil regeren. „Juist omdat de uitslag ingewikkeld is moet het een zorgvuldig proces zijn dat leidt tot een stabiele regering”, zei hij. Balkenende wil dat een informateur „niet alleen naar papieren verschillen kijkt”, maar ook onderzoekt waarover inhoudelijk te onderhandelen valt.

SP en PvdA benadrukken dat vooral het CDA van koers moet wijzigen. SP-leider Marijnissen: „Als Balkenende vasthoudt aan de lijn die hij op woensdagavond had, dan komen we er niet uit.” PvdA-leider Bos: „Het CDA zal de grootste wending moeten maken en ophouden met het triomfalisme.” Bos zei zich vooralsnog terughoudend te willen opstellen. „Wij hebben negen zetels verloren.” Ook zei hij dat de verschillen tussen CDA en SP een groter potentieel struikelblok zouden vormen dan eventuele verschillen tussen PvdA en CDA. Hij wilde niet ingaan op welke punten de PvdA niet bereid is tot compromissen.

Marijnissen hield de optie open dat de SP de komende jaren in de oppositie zou blijven. Hij erkende dat de SP in een spagaat zit tussen het willen vasthouden aan de eigen idealen en de mogelijkheid via compromissen mee te regeren. Marijnissen zei dat het „een historisch akkoord” zou worden als CDA en SP op één lijn komen. „Maar de SP is compromisbereid”, zei Marijnissen, verwijzend naar de gemeenten waar de SP met diverse coalities in het college zit. Hij adviseerde D66-coryfee Hans van Mierlo te benoemen tot informateur.

Verkiezingen: pagina 3

Meer Haags nieuws dit weekeinde op www.nrc.nl