Pensioen

Hoe zit het met een partnerpensioen indien de partner bij de registratie van het partnerschap ouder was dan 65?

Geregistreerd partnerschap

Mijn partner en ik hebben sinds 1998 een geregistreerd partnerschap. Op dat moment was ik 58 en mijn partner 66. Volgens het ABP kom ik niet in aanmerking voor partnerpensioen, omdat mijn partner destijds ouder was dan 65. Waar komt die grens vandaan? Mijn partner en ik zijn al meer dan 30 jaar samen, al woonden we door ons werk niet steeds op hetzelfde adres. De Belastingdienst beschouwt ons al jaren als fiscale partners.

(P.d.B.)

Uit de stukken die u meestuurde, begrijp ik dat u en uw partner beiden pensioen opbouwden bij het ABP. In het ABP-reglement staat dat een partner niet in aanmerking komt voor een partnerpensioen als degene die het pensioen opbouwde 65 jaar was toen het huwelijk (of het geregistreerde partnerschap) werd gesloten. Het gevolg is dat uw partner wel voor een partnerpensioen in aanmerking komt, maar u niet. Fiscaal partnerschap staat hier helemaal los van. Maar het is wel zuur, want u hebt een relatie sinds 1969 en u woont samen sinds 1989. Als u in 1989 een samenlevingscontract had opgesteld en uw relatie had aangemeld bij het ABP, was u allebei in aanmerking gekomen voor een partnerpensioen. Dat is mosterd na de maaltijd. Wel kunt u, na het overlijden van uw partner, de zaak opnieuw voorleggen aan het ABP. Als u kunt aantonen dat u een gezamenlijke huishouding voerde voordat uw partner 65 werd, is de kans groot dat u toch nog een partnerpensioen krijgt. Het ABP zal zo’n uitspraak niet doen zolang uw partner in leven is. Daar zou u rechten aan kunnen ontlenen, ook als u bijvoorbeeld uit elkaar gaat. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Avontuurlijke ex-partner

Mijn ex heeft pensioen opgebouwd bij Centraal Beheer. De inleg is ondergebracht in een aandelenfonds. De helft van dat pensioen is van mij. Van Centraal Beheer kreeg ik te horen, dat mijn ex straks op eigen houtje kan bepalen op welke wijze de opbrengst uit dat aandelenfonds wordt ingezet ten behoeve van een pensioenuitkering. Ik heb daar geen stem in en word zelfs niet geïnformeerd over het starten van de procedure. Normaal gesproken zou dat geen punt zijn, want iedereen wil zoveel mogelijk waar voor zijn geld. In ons geval echter (u zult wel vaker rare situaties voorgeschoteld krijgen) zal mijn ex ervoor gaan zo weinig mogelijk opbrengst uit de pensioeninleg te genereren.

(M.K.)

Volgens mij hebt u niet veel te vrezen. Het is niet zo dat uw ex zijn pensioengeld in allerlei duistere projectjes kan stoppen met alle risico’s van dien. Beleggen mag volgens de wet alleen in de opbouwfase, niet in de uitkeringsfase. Uw man moet straks gewoon een levenslang pensioen kopen.

Alles gratis

Vorig jaar las ik in de krant dat de handelsbanken in de markt voor lijfrenten mogen stappen. Ik heb begrepen dat dit nu nog niet kan. Daarom overweeg ik een geblokkeerde bankrekening, waaruit binnen door de wet gestelde kaders een maandelijkse uitkering wordt gedaan. Over anderhalf jaar keert mijn eerste koopsompolis uit, anderhalf jaar later de tweede, twee jaar later de derde enzovoorts. Ik zou de vrijkomende bedragen allemaal in deze moderne oplossing willen schuiven, zonder dat een levensverzekeraar mij weer een poot uitdraait. Bovendien wil ik mijn spaargeld in box 3 ook graag doorschuiven naar deze oplossing. Ik vind het zonde om hierover steeds 1,2 procent belasting te betalen. Ik leef van mijn spaargeld en heb geen inkomen. Binnenkort ga ik procederen tegen de hoofdredacteur van een beleggersblad wegens foute adviezen. Ik wil in aanmerking komen voor een toegevoegde advocaat. Wat box 1 betreft lukt dat wel, maar box 3 moet leeg. Hoe pak ik het aan?

(H.S.)

Als ik het goed begrijp wilt u geen belasting betalen, geen provisie aan een verzekeraar betalen, een gratis advocaat en een gratis advies in deze rubriek. Zo’n geblokkeerde bankrekening – eigenlijk bedoelt u hetzelfde als een lijfrenteverzekering, maar dan zonder dat de verzekeraar kosten doorberekent – bestaat niet. U moet straks van uw koopsompolissen gewoon een lijfrente kopen. Over de uitkeringen betaalt u belasting in box 1. Dat is logisch, want u heb de premies destijds ook afgetrokken. Of er trucs zijn om box 3 leeg te maken – behalve het geld gewoon uitgeven – weet ik niet. Uw kapitaal uit box 3 verplaatsen naar een groen beleggingsfonds levert een extra vrijstelling op, maar geen gratis advocaat.

Wilma van Hoeflaken

De vragenrubriek behandelt om de week pensioenvragen en fiscale vragen.