Open Ateliers

Open Ateliers ** Beeldende kunst Tijdens de jaarlijkse Open Ateliers van de Rijksakademie kan het publiek kennismaken met de vijftig kunstenaars die er werken. In hun eigen atelier stellen ze kleine exposities samen. Dit jaar zijn presentaties te zien van jonge kunstenaars uit twintig landen. „De meeste ateliers zijn uiterst professioneel ingericht. Films en video’s – ook dit jaar hebben die weer de overhand – worden op groot scherm vertoond in verduisterde minibioscoopjes. Schilderijen hangen tegen spierwitte wanden. Maar het is allemaal net wat te braaf, te netjes, te serieus. Je mist de gekte. (...) Het is opvallend hoeveel kunstenaars dit jaar teruggrijpen op ouderwets handwerk.” Sandra Smallenburg, 24 november 2006 25 en 26 nov 11-19u in de Rijksakademie, Sarphatistraat 470, Amsterdam. Inl: 020-5270300, www.rijksakademie of www.openateliers.info Amsterdam, 22-11-06. Rijksakademie, Open Ateliers. Kunstenaar Vincent Olinet. Detail kunstwerk. Foto Leo van Velzen NrcHb. Velzen, Leo van

Tijdens de jaarlijkse Open Ateliers van de Rijksakademie kan het publiek kennismaken met de vijftig kunstenaars die er werken. In hun eigen atelier stellen ze kleine exposities samen. Dit jaar zijn presentaties te zien van jonge kunstenaars uit twintig landen.

„De meeste ateliers zijn uiterst professioneel ingericht. Films en video’s – ook dit jaar hebben die weer de overhand – worden op groot scherm vertoond in verduisterde minibioscoopjes. Schilderijen hangen tegen spierwitte wanden. Maar het is allemaal net wat te braaf, te netjes, te serieus. Je mist de gekte. (...) Het is opvallend hoeveel kunstenaars dit jaar teruggrijpen op ouderwets handwerk.”

Sandra Smallenburg, 24 november 2006

25 en 26 nov 11-19u in de Rijksakademie, Sarphatistraat 470, Amsterdam. Inl: 020-5270300, www.rijksakademie of www.openateliers.info