Mediaoffensief van gangsters in Mexico

Een bende gangsters, die bekend staat als De Familie, heeft deze week een advertentie van een halve pagina gepubliceerd in een aantal kranten in de Mexicaanse staat Michoacán. Daarin noemen ze zichzelf vigilantes, misdaadbestrijders die een eind willen maken aan de ontvoeringen, berovingen en drugshandel in Michoacán.

De Familie, een schimmige groep die ervan verdacht wordt banden te hebben met een machtig Mexicaans drugskartel, heeft in het verleden de verantwoordelijkheid opgeëist voor geruchtmakende executies. Op 6 september stormden gewapende gangsters een bar binnen in Uruapan. Op de volle dansvloer schudden ze een plasticzak leeg, waaruit vijf menselijke hoofden rolden.

De advertentie lijkt onderdeel van een oorlog tussen verschillende drugskartels. De Familie geeft toe dat ze met hun brute tactieken mensen van zich hebben vervreemd. „Maar we weten dat in de meest getroffen regio’s mensen ons wel begrijpen.” Daaraan voegen ze toe dat eerlijke mensen niets te vrezen hebben. Om die boodschap kracht bij te zetten, heeft de groep in Milenio ook duizenden folders verspreid. (AP)