Huelgas Ensemble o.l.v. Paul van Nevel: 40 stemmen

Huelgas Ensemble o.l.v. Paul van Nevel: 40 stemmen (Harmonia Mundi HMC 801954)

Huelgas Ensemble o.l.v. Paul van Nevel: 40 stemmen (Harmonia Mundi HMC 801954)

Thomas Tallis, wiens vijfhonderdste geboortedag vorig jaar werd gevierd, blijft met zijn fameuze en onvoorstelbaar mooie veertigdelige motet Spem in alium de hedendaagse kunst inspireren. Vorig jaar was het stuk het uitgangspunt voor de cd XL van het Rundfunkchor Berlin (HMC 801873) met een nieuw stuk voor veertig stemmen van Anthony Pitts. Het Cobra Museum in Amstelveen toonde nog pas de geluidssculptuur die Janet Cardiff maakte van Spem in alium.

Het etherische stuk van Tallis klinkt ook aan het eind van de cd 40 van het Huelgas met hoogtepunten van de polyfone muziek uit de Renaissance. De cd begint met Nomen mortis infame op een tekst van Petrarca: ‘Door de zwakheid van de sterflijken heeft de dood een slechte naam’. Het 35-delige stuk werd voor het 35-jarig bestaan van het Huelgas Ensemble gecomponeerd door Willem Ceuleers en het is een verbluffend stijlvol eerbetoon aan de polyfonie.

KASPER JANSEN