Hollandse ambassadeur woont in bouwval

De Vaderlandse diplomatieke dienst heeft het maar knap moeilijk met de socialistische ambtswoning.jpgomwenteling in Venezuela. De laatste ambassadeurs in het buurland van het Nederlandse Koninkrijk waren vooral van mening dat de Nederlandse politiek en het bedrijfsleven niets te zoeken hebben in de Bolivariaanse Republiek van Hugo Chávez. Het is op dit continent geen ongebruikelijke Nederlandse opstelling. Het lijkt wel of Den Haag bij voorkeur lichtgewicht diplomaten naar Latijns Amerika stuurt. Daar gebeurt immers toch niets.

Sinds anderhalf jaar is Hinkinus Nijenhuis onze man in Caracas. Een ambitieuze en prettig dwars soort diplomaat die hiervoor in Chili diende. Hij timmert graag aan de weg in Venezuela. Je kunt van Chávez vinden wat je wil maar de man is herhaaldelijk democratisch gekozen en is bovendien president van een land met veel regionale politieke invloed, is zijn positie. Nederland moet volgens hem de banden met Venezuela nadrukkelijk aanhalen. In het land is door de olieboom bovendien veel geld te verdienen voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Maar in de 1,5 jaar dat Nijenhuis op zijn post zit heeft hij nog geen voorname gast kunnen ontvangen. Ik zat vanmiddag in de tuin de door Marian Nijenhuis gemaakte gazpacho te eten omdat in het woongedeelte van de ambtswoning geen meubels staan. Den Haag heeft na 18 maanden nog steeds geen besluit kunnen nemen over de noodzakelijke verbouwing. En het is nog maar de vraag of de woning ontvangstklaar is voordat Nijenhuis met pensioen gaat.

De ambassadeur praat er trouwens liever niet over. Daar krijg je immers last mee met het departement. Maar ik kon het toch niet laten om op weg naar de WC deze foto te maken van de woonkamer van Quinta Reina Beatrix. De tuin is trouwens wel mooi en de koude soep was heerlijk.