Holden: The Idiots Are Winning

Holden: The Idiots Are Winning (Border Community, distr. NEWS) ****

Holden: The Idiots Are Winning(Border Community, distr. NEWS)

De Britse producer James Holden fabriceerde remixen voor popkoninginnen Madonna en Britney Spears en zag zijn reputatie nauw vervlochten met de ‘neotrance’: een wat kleinschaliger, om niet te zeggen: minimaler broertje van de stadion- en kassavullende, nogal symfonische trance-sound zoals die de afgelopen jaren weinig smaakvol uit de hand is gelopen. Op The Idiots Are Winning schudt hij de kaarten weer net iets anders. Hij kiest voor een nogal grillig uitschietend geluidenpalet, dat lang niet altijd de dwingende kracht van een beat nodig heeft om je bij de lurven te pakken, leert Flute. Hij laat de synthgeluiden vrolijk om elkaar heen cirkelen over voorzichtig knisperende ritmes en kiest, voor zover hij op climaxen aanstuurt, eerder voor een minimale rimpeling dan voor theatrale bombast. Mede daardoor blijft deze plaat ook bij beluistering in de huiskamer zijn waarde houden, al is de stekelige grilligheid van sommige geluiden wel eens een struikelblok voor al te gemakkelijke consumptie.

JACOB HAAGSMA

    • Jacob Haagsma