Grote stern

Grote stern Kracht en gratie, energie en souplesse: de Grote Stern (Sterna sandvicensis) toont deze eigenschappen met stijl. Deze snelle, witte zeevogel met zwarte kap en snavel (die eindigt in een gele punt) werd in 1910 plots bedreigd: de kolonies werden geplunderd om dameshoeden te versieren. Toen kwam de vervuiling in de jaren zestig. Gelukkig is de Grote stern een overwinnaar. Langs de Nederlandse, Engelse en Scandinavische kusten broedt deze zwaluwslanke en behendige vlieger met gevorkte staart en spitse vleugels. De prooi bestaat uit visjes die de stern met een snelle, behendige duik in het water vangt. Spectaculair van de Grote stern zijn de kolonievluchten: de vogels draaien en wenden en vliegen in adembenemende cirkels om elkaar heen. Ankervormige sieraden van de hemel. Foto: Arie Ouwerkerk; www.birdpix.nlTekst: Kester Freriks; freriks@nrc.nl Ouwerkerk, Arie

Kracht en gratie, energie en souplesse: de Grote Stern (Sterna sandvicensis) toont deze eigenschappen met stijl. Deze snelle, witte zeevogel met zwarte kap en snavel (die eindigt in een gele punt) werd in 1910 plots bedreigd: de kolonies werden geplunderd om dameshoeden te versieren. Toen kwam de vervuiling in de jaren zestig. Gelukkig is de Grote stern een overwinnaar. Langs de Nederlandse, Engelse en Scandinavische kusten broedt deze zwaluwslanke en behendige vlieger met gevorkte staart en spitse vleugels. De prooi bestaat uit visjes die de stern met een snelle, behendige duik in het water vangt. Spectaculair van de Grote stern zijn de kolonievluchten: de vogels draaien en wenden en vliegen in adembenemende cirkels om elkaar heen. Ankervormige sieraden van de hemel.

Foto: Arie Ouwerkerk; www.birdpix.nlTekst: Kester Freriks; freriks@nrc.nl