Genetische tatoeage

Genetische tatoeage Vlindervleugels als vrije plakplaats? Het lijkt er op het eerste gezicht wel op, deze afbeelding van een vlinder, op de vleugel van een vlinder. Amerikaanse vlinderonderzoekers maakten de tatoeage met twee ingrediënten: genetische manipulatie en laserlicht (BMC Developmental Biology, 20 november online). Ze voorzagen dit exemplaar van Bicyclus anynana van een gen voor een groen fluorescerende stof (ook bekend van artistieke groene konijnen), en voegden daar een genetische schakelaar aan toe die op laserlicht reageert. De schakelaar was een zogenaamd heat shock eiwit: wordt het te heet, dan gaat het gen aan. Na beschijning van de vlinders met een soort laser-toverlantaarn in vlinderpatroon werd deze groene tekening zichtbaar. Voor toepassing in de reclame-industrie is het echter niet geschikt. De fluorescentie werkt maar een paar uur, en bovendien is deze afbeelding maar iets meer dan een millimeter groot. De onderzoekers hebben dan ook andere bedoelingen. Nu ze hebben aangetoond dat de genenschakelaar werkt, willen ze met de laser genen gericht uitschakelen om te bepalen hoe het vlekkenpatroon op vlindervleugels ontstaat. [HvS] foto yale university Yale University

Vlindervleugels als vrije plakplaats? Het lijkt er op het eerste gezicht wel op, deze afbeelding van een vlinder, op de vleugel van een vlinder. Amerikaanse vlinderonderzoekers maakten de tatoeage met twee ingrediënten: genetische manipulatie en laserlicht (BMC Developmental Biology, 20 november online).

Ze voorzagen dit exemplaar van Bicyclus anynana van een gen voor een groen fluorescerende stof (ook bekend van artistieke groene konijnen), en voegden daar een genetische schakelaar aan toe die op laserlicht reageert. De schakelaar was een zogenaamd heat shock eiwit: wordt het te heet, dan gaat het gen aan. Na beschijning van de vlinders met een soort laser-toverlantaarn in vlinderpatroon werd deze groene tekening zichtbaar. Voor toepassing in de reclame-industrie is het echter niet geschikt. De fluorescentie werkt maar een paar uur, en bovendien is deze afbeelding maar iets meer dan een millimeter groot.

De onderzoekers hebben dan ook andere bedoelingen. Nu ze hebben aangetoond dat de genenschakelaar werkt, willen ze met de laser genen gericht uitschakelen om te bepalen hoe het vlekkenpatroon op vlindervleugels ontstaat. [HvS]