Franse politici denken aan harde sancties

De Franse autoriteiten overwegen harde maatregelen te nemen tegen de hooligans van voetbalclub Paris Saint-Germain, na de rellen van donderdagavond in Parijs waarbij één supporter het leven liet.

Na afloop van de UEFA-Cupwedstrijd tegen Hapoel Tel Aviv schoot een in het nauw gedreven zwarte politieman een fan dood, toen die hem samen met andere supporters aanviel in een vestiging van McDonald’s en uitschold voor ‘vieze neger’. De politieman werd het doelwit van de supporterswoede, toen hij een Israëlische supporter wilde beschermen die door de Franse fans werd bedreigd. Zo’n honderd raddraaiers schreeuwden naar verluidt antisemitische leuzen en vielen de Hapoel-fan aan na de verrassende overwinning (2-4) van diens ploeg in Parijs.

De agent vuurde eerst traangas af om de menigte van 150 man uiteen te jagen. Daarna schoot hij twee kogels af en trof twee PSG-fans. Een van hen overleed ter plekke. De tweede man werd geraakt en is opgenomen in het ziekenhuis.

Het Openbaar Ministerie in Parijs is een onderzoek begonnen naar de schietpartij. De eerste bevindingen wijzen er volgens justitie op dat de agent handelde uit zelfverdediging en dus gerechtigd was zijn pistool te gebruiken. Een journalist was getuige, en zei dat de fans racistische en nationalistische leuzen riepen.

Volgens de politie in Parijs zijn de twee slachtoffers lid van de beruchte en extreem-rechtse fanclub van Paris Saint-Germain, die een gewelddadige reputatie heeft. Ongeveer tweehonderd leden van deze zogeheten ‘Boulogne Boys’ verzamelden zich gisteravond voor het stadion van hun favoriete club en riepen op tot kalmte.

President Jacques Chirac heeft het racistisch getinte geweld gisteren veroordeeld in Italië, waar hij verblijft voor een bijeenkomst. Hij kreeg bijval minister Nicolas Sarkozy van Binnenlandse Zaken. Ook die sprak schande van het supportersgedrag, en kondigde harde tegenmaatregelen aan nu in en rondom het Franse voetbal steeds vaker sprake is van openlijke uitingen van racisme. In het Parc de Princes-stadion van PSG worden gekleurde spelers regelmatig uitgefloten en bestookt met apengeluiden. Fanatieke supportersgroepen zoeken bovendien regelmatig de confrontatie met andere etnische en rivaliserende bendes.

Het geweld beperkt zich niet tot Paris Saint-Germain. Olympique Marseille ontvangt AJ Auxerre op 24 januari in een leeg stadion, nadat een brandweerman vorige maand twee vingers verloor toen hij een explosief opraapte dat vanaf de tribunes op het veld was gegooid.