FC Twente duldt op eigen veld niemand

Vooral op basis van een goede eerste helft heeft FC Twente gisteravond gewonnen van Vitesse. Het werd 2-0 door treffers van Kennedy Bakircioglu en Blaise N’Kufo. De voetbalclub uit Enschede blijft daarmee heersen in eigen stadion. Alleen Roda JC won dit seizoen een punt bij de nummer vier van de ranglijst, de rest verloor in Twente.

Vitesse kwam in de eerste helft nauwelijks aan voetballen toe, FC Twente wel. De combinaties deden soms zelfs terugdenken aan vroegere tijden, toen de middenlinie Thijssen-Mühren-Van der Vall de tegenstanders van het kastje naar de muur speelde. „Ik denk dat wij op een vrij hoog niveau hebben gespeeld”, zei coach Fred Rutten na afloop.

De stemming was andermaal goed in het Enschedese stadion, waar in het vorige thuisduel FC Groningen met forse cijfers (7-1) aan de kant was gezet. Toch werden niet alle verwachtingen van het publiek waargemaakt. Op de treffer was het lang wachten, een percentage van bijna tachtig procent aan balbezit voor de rust ten spijt.

Uitgerekend in een fase dat Vitesse-coach Aad de Mos wat orde op zaken had gesteld, scoorde FC Twente. Met een schot van afstand verraste Bakircioglu doelman Harald Wapenaar. Het was het zesde competitiedoelpunt van de effectieve Zweedse aanvaller. Kort voor de openingstreffer had De Mos ingegrepen. Met Youssouf Hersi en Remco van der Schaaf bracht hij na nog geen half uur spelen wat meer routine in het elftal, dat tot dan voornamelijk achter de tegenstander had aangelopen.

Na de hervatting was sprake van meer evenwicht. FC Twente was niet in staat het hoge tempo uit de eerste helft niet volhouden en zodoende kreeg Vitesse soms de gelegenheid uit de verdrukking te komen. Dat leidde tot mogelijkheden op de gelijkmaker, maar ook niet meer dan dat, waardoor N’Kufo het duel kon beslissen. (ANP)