Er zijn geen winters meer

Hoezo de beeldcultuur rukt op? Kamagurka schrijft. Over de winters van vroeger en nu

De winters van tegenwoordig dat zijn de slechte zomers van vroeger.

De winters van tegenwoordig dat is gewoon de verwarming wat hoger en het muggenraam eruit. Toch hoorde je ons nooit klagen. Hoogstens klappertanden!

De winters waren zo guur, dat we ons voor de warmte lieten cremeren.

Huizen?

Die kenden we niet. Wij woonden in kelders. Zelfgegraven kelders uit bevroren kots.

Kots dat van de rijken kwam. De rijken woonden op zolders van dampende pap! Dikke, rijke vetzakken, die daarboven rond reden op olifanten. BAM! BAM! BAM! Gewoon om ons, klootjesvolk, de duivel aan te doen. Hun zweet, dat naar geld rook, droop door het plafond naar beneden. Daar wreven wij ons dan mee in tegen de kou, en dat noemden zij dan... ONTWIKKELINGSHULP!

Vroeger, dat waren harde winters... IJs, overal ijs, zover je kijken kon, ijs! Nergens chocoladesaus. Dame Blanche? Vergeet het! Wat aten wij dan wel? Spaghetti! Ongekookt! Eén stuk per week.

En balken, zand en EELT. Heel veel EELT! Kilo’s EELT. We aten zodanig veel EELT dat we er EELT van kregen.

Elke dag eelt. Wij kweekten dat zelf. Wij zaten in de EELTTEELT. (Bij gebrek aan veeteelt). Wij kweekten onze eelt zelf, maar wel op andere mensen.

Op negers. Op EELTNEGERS! Die importeerden we uit de Congo.

Als we daar ergens een neger zagen lopen, importeerden we die, pakten zijn schoenen af en lieten hem zo lang rondjes lopen tot er zodanig veel EELT op zijn voetzolen stond dat hij maar al te blij was dat wij het er af aten. Dat noemden WIJ dan... ontwikkelingshulp! Tja, wij wisten niet beter.

En de lentes?

Keihard. Lentes met omverwaaiende giraffen. Door de kou braken bovendien die nekken af.

Harde herfsten ook! Met dikke bladeren die uit bomen neerstortten. Bladeren met enorme nerven, die zo groot waren, dat kinderen er in verdwaalden en nooit meer terug kwamen. Harde herfsten om van de zomers maar de zwijgen! Harde dikke, gezwollen zomers. Overdreven zomers ook. Droge, zomers, kurkdroge zomers! Eén fles spa om je een week in te zwemmen. Moest je hem achteraf nog opdrinken ook. Keiharde zomers met getatoeëerde intellectuelen! (Ik bespaar u de details).