Dood van ex-spion zit Londen zeer hoog

De vermoedelijke gifmoord in Londen op de voormalige Russische spion Alexander Litvinenko wordt door de Britten „zeer hoog” opgenomen. Dit heeft het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren „tijdens routineberaad” aan Moskou laten weten.

Gistermiddag meldde de Londense politie dat Litvinenko was bezweken aan een overdosis polonium 210, een zeldzame stof die in hoge mate radioactief en kankerverwekkend is. Kort na deze bekendmaking volgde de diplomatieke interventie van Londen.

Litvinenko, fel criticus van het bewind van de Russische president Poetin, was zelf overtuigd dat Moskou achter zijn vergiftiging zat. „De klootzakken hebben me, maar ze zullen niet iedereen krijgen”, zei hij in zijn laatste interview vlak voordat hij donderdagavond het bewustzijn verloor en enkele uren later overleed.

President Poetin ontkende gisteren opnieuw elke betrokkenheid bij Litvinenko’s dood. Hij deed dit in Helsinki na afloop van de top tussen de Europese Unie en Rusland. Het laatste nieuws over Litvinenko’s doodsoorzaak uit Londen was toen nog niet bekend.

Poetin zei dat de dood van de ex-spion wordt misbruikt voor „politieke provocaties”. Hij riep de Britten op de zaak grondig te onderzoeken en „niet toe te staan dat er een politiek schandaal ontstaat”.

Hoe en wanneer Litvinenko de vergiftiging heeft opgelopen is nog onduidelijk. De 43-jarige tot Brit genaturaliseerde ex-KGB’er voelde zich naar eigen zeggen ziek worden op 1 november. Hij had die dag twee ontmoetingen gehad, eerst in een hotel met twee Russen, onder wie een andere voormalige geheim agent, en daarna met een Italiaanse vriend in een sushibar in Londen. Zowel in het hotel, als in de sushibar, als in Litvinenko’s woning in Noord-Londen trof de politie gisteren verhoogde radioactieve straling aan. (AP, Reuters)