Discussie musea leidt tot ontslag

ROTTERDAM, 25 nov. - Conservator Roel Arkesteijn van het GEM, onderdeel van het Gemeentemuseum Den Haag, is deze week ontslagen door de directie van het museum. Dat gebeurde nadat hij zich vorige week in een artikel in NRC Handelsblad kritisch had uitgelaten over de directies van de grote kunstmusea die zijn aangesloten bij het miniconvent. Arkesteijn stelde dat de controverse tussen het miniconvent (een informeel overleg van de zeven grootste Nederlandse kunstmusea) en de Mondriaan Stichting het karakter heeft van een generatieconflict.

Arkesteijn heeft sinds zijn uitlatingen in NRC Handelsblad een officieel spreekverbod en was niet voor commentaar bereikbaar. Maar betrouwbare bronnen rondom de conservator bevestigen zijn ontslag. De precieze datum van zijn vertrek staat nog niet vast.

Wim van Krimpen, directeur van het Gemeentemuseum en woordvoerder van het miniconvent, ontkent dat Arkesteijn is ontslagen. „Hij is stadsconservator en heeft een contract voor een bepaalde duur. Dus ik sluit niet uit dat hij zijn vleugels op een gegeven moment wil uitslaan. Overigens wil ik benadrukken dat het ongebruikelijk is, in iedere organisatie, dat werknemers zich tegen het beleid van hun directie uitspreken.”

Arkesteijn was sinds 2002 werkzaam bij het GEM en maakte tentoonstellingen met kunstenaars als Raymond Pettibon, Elke Krystufek en Jimmie Durham.

Aanleiding van de discussie is de brief die de leden van het miniconvent begin november aan de Mondriaan Stichting stuurden. Daarin verwijten ze het overheidsfonds te veel invloed op hun beleid te willen uitoefenen. De toon van de discussie is sindsdien ongekend hard. Diverse museumdirecteuren hebben medewerkers inmiddels een spreekverbod opgelegd.

De laatste jaren hebben bij de grote musea veel personele wisselingen plaatsgehad. Conservator Leo Delfgauw verliet De Pont in Tilburg en Marianne Brouwer en Piet de Jonge vertrokken bij het Kröller-Müller. Vorige week stapte José Theunissen, hoofd van de modeafdeling, op bij het Centraal Museum in Utrecht.