Die Rothosen voeren een overlevingsstrijd

HSV Hamburg is sportief gezien aan een rampseizoen bezig. De huidige nummer zeventien van de Duitse Bundesliga hoopt vandaag tegen Bayern München op een ommekeer.

HSV-Bayern gold decennia lang als dé topwedstrijd van de Bundesliga. Of, zoals de Duitsers het noemen: ein Spitzenspiel. Het voetbalduel tussen ‘noord’ en ‘zuid’ is vanmiddag in de AOL Arena van Hamburg vooral een overlevingsstrijd voor trainer Thomas Doll. Als mogelijke ‘beul’ geldt voormalig HSV-boegbeeld Felix Magath, de huidige hoofdtrainer van Bayern.

Als HSV het prestigeduel tegen de aartsrivaal uit München verliest, kan de volksclub – bij winst van FSV Mainz 05 op Hannover 96 – zelfs op de laatste plaats terecht komen. HSV is sinds de invoering van de Bundesliga in 1963 de enige club die altijd op het hoogste niveau actief geweest. De clubleiding sprak onlangs nog uitdrukkelijk het vertrouwen uit in de hoofdtrainer, maar een aloude voetbalwet leert dat openlijke steun vaak weinig waard is.

Het contrast met een paar maanden geleden is enorm. HSV sloot het vorige seizoen onder Doll af als nummer drie van de competitie. De ploeg plaatste zich via de voorronde nog wel voor de Champions League, maar gaandeweg vloeide het vertrouwen weg uit de spelersgroep. HSV is nu verworden tot een bange formatie die al sinds april vorig jaar in eigen huis geen competitiewedstrijd meer wist te winnen. Van de dertien competitieduels wist HSV er slechts één te winnen, achtmaal speelde de ploeg gelijk en vier keer werd een nederlaag geleden. In de Champions League staan de blauwwitten met nul punten uit vijf duels kansloos onderaan in groep G. Aanvankelijk geloofden het clubbestuur, de technische staf en de spelersgroep nog in ‘domme pech’, maar inmiddels is het wel duidelijk dat de Hamburger SV bezig is aan een rampseizoen.

‘Thomas Doll – ein Spielball der Gerüchte’, zo luidde de kop gisteren in het Hamburger Abendblatt. De veertigjarige trainer mag dan populair zijn bij het publiek en de spelers, een echec tegen het Bayern München met de Nederlanders Roy Makaay en Mark van Bommel zal zijn positie zover verzwakken dat voorzitter Bernd Hoffmann geen andere keus zal hebben dan de oud-voetballer ontslaan.

Vooralsnog blijft iedereen in Hamburg – inclusief de Nederlandse kolonie bestaande uit Rafael van der Vaart, Joris Mathijsen en Nigel de Jong – geloven in een stunt tegen de regerend landskampioen. Het liefst grijpen Doll en zijn spelers terug naar vorig seizoen, toen Bayern zowel uit als thuis werd verslagen.

Aanvoerder Van der Vaart ging donderdag na de training de discussie aan met een klein groepje fans. „Het enige wat nu nog telt is saamhorigheid”, zei de Nederlander twee dagen na het 3-1 verlies in de Champions League tegen Arsenal. „Dat geldt voor de ploeg, de hele vereniging, maar natuurlijk ook voor de fans. Wij moeten uitslagen neerzetten waardoor de fans weer lachend naar huis kunnen gaan. Zoals vorig jaar. Toen speelden we tegen Bayern München onze beste wedstrijd. Daarna ging bij ons alles automatisch lopen. Misschien lukt ons dat nu wel weer.”

De trainer en spelers van HSV zijn al maanden wanhopig op zoek naar aanknopingspunten. Bayern-trainer Magath strooide in de aanloop naar de klassieker nog wat zout in de wonden. „De enige prijs die HSV dit seizoen nog kan winnen is de fair-play bokaal. En zelfs in die strijd zal het nog moeilijk genoeg voor ze zijn om ons te achterhalen”, sprak de oud-voetballer en oud-trainer van Hamburger SV.

HSV-Bayern München is vandaag niet alleen een gevecht tussen twee grote Duitse voetbalbolwerken, maar ook een strijd tussen twee (voormalige) publiekslievelingen van de club die al in 1887 werd opgericht. Doll, een in Oost-Duitsland geboren middenvelder, die na de val van de muur furore maakte als prof van HSV, Lazio Roma, Eintracht Frankfurt en opnieuw HSV. En Magath, een Duitse-Puerto Ricaan, die in 1983 het HSV van trainer Ernst Happel de Europa Cup voor landskampioenen bezorgde met een winnend doelpunt tegen Juventus.

Bij Bayern München staat de positie van Magath immer onder grote druk, maar met aansprekende resultaten heeft hij de clubleiding en de selectie van FC Hollywood steeds voor zich weten te winnen. Doll daarentegen heeft ondanks een reeks van nederlagen steeds de onvoorwaardelijke steun gekregen bij Die Rothosen.

Van de trainer van HSV wordt nu wel verwacht dat hij het in hem gestelde vertrouwen terugbetaalt met een klinkende thuiszege op de aloude erfvijand uit München.