de official

Iedere speler van de bezoekende club en van de thuisploeg komt aan de beurt om de cijferbordjes een zwiep te geven. Foto Freddy Rikken 22/11/2006 Foto Freddy Rikken Speler/scheidsrechter Phoenix Delft Rikken, Freddy

Een vergeeld, 23 pagina’s tellend en al 30 jaar oud boekje. Met regels en reglementen van het tafeltennis, een uittreksel uit dat van de internationale federatie. De omslag laat een heel jonge Bettine Vriesekoop zien – jarenlang het boegbeeld van deze sport die wij allen ooit wel eens in een garage of op de camping beoefend hebben. Het is afkomstig uit de sporttas van de bezwete voorzitter van TTV Phoenix, een van de drie Delftse tafeltennisverenigingen en vanavond is er seniorencompetitie, afdeling Zuid-Holland. Dat betekent niet dat het een gezapige aangelegenheid is; er wordt hier wat afgekreund, gezucht, op zichzelf gemopperd. En gelijktijdig herrie gemaakt door tientallen tikkende balletjes en slippende schoenzolen. Een officiële bondsscheidsrechter of waarnemer is er niet, is ook niet nodig. Daarvoor speelt men in een te lage klasse. Van de bezoekende en de thuisploeg komt iedere speler aan de beurt om de cijferbordjes een zwiep te geven. Zaal, vloer, speeltafels, netjes, batjes en balletjes moeten aan regels en maten voldoen, de spelers dienen zich eveneens aan die van de tafeltennisbond te onderwerpen. Er zijn zelden conflicten, daarvoor zijn de spelregels te simpel en is het in of uit voor spelers, officials en toeschouwers te duidelijk hoorbaar. Achter de speeltafels wordt hevig gezweet, na afloop met handdoeken gewreven en flesjes energiedrank naar binnen geklokt in de kleine maar knusse kantine.

Dit is de achttiende aflevering in een serie over officials in de sport.