Crooked Still: Shaken by a Low Sound

Crooked Still: Shaken by a Low Sound (Signature Sounds Sig-2000 /Rounder Europe) *****

Crooked Still:Shaken by a Low Sound(Signature Sounds Sig-2000 /Rounder Europe)

Het lijkt Alison Kraus wel. Dat is de eerste gedachte bij het horen van de stem van Aoife O’Donovan, zangeres van Crooked Still: zuiver maar breekbaar. Maar waar Krauss en haar Union Station zich star blijven houden aan ‘klassieke’ bluegrass gaan deze muzikanten een stap verder. Gitaren zijn hier vrijwel afwezig – cello en contrabas maken de dienst uit, samen met een banjo. Melodielijnen en ritme worden afwisselend door alle instrumenten verzorgd. Neem bijvoorbeeld ‘New Railroad’, waar cello en contrabas het fundament leggen. Dat gaat op een onnadrukkelijke en niet-in-een-hokje-te stoppen-manier, als ooit het Penguin Cafe Orchestra deed. Bluegrassmuziek als van Krauss verzandt nogal eens in het almaar etaleren van virtuositeit, maar hier verzandt helemaal niets. Integendeel: de cello die denkt dat ie een gitaarsolo speelt in ‘Ain’t No Grave’; de banjo als continuüm waar cello en viool zich doorheen weven in ‘Wind and Rain’ – dit is bluegrass die een kwartslag gedraaid is en een fris, nieuw facet toont.

Bart Jippes